Membrii Comisiei pentru Combaterea Bolilor s-au reunit ieri, în şedinţă, la Instituţia Prefectului, după ce judeţul a ajuns în situaţia de a fi înconjurat de focare de pestă porcină africană. Cel mai recent dintre acestea a fost depistat în Republica Moldova, la 50 de kilometri distanţă de comunele Mitoc şi Coţuşca. De altfel, acest focar, care a fost identificat într-o gospodărie din satul Mosana, raionul Doduşeni, este şi cel mai apropiat de judeţ, cele din Ucraina fiind localizate la 70 de kilometri distanţă.
Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare cu cât judeţul are două puncte de trecere a frontierei cu Republica Moldova, traficul fiind mult mai intens comparativ cu Ucraina. De aceea, autorităţile sanitar-veterinare au dispus intensificarea verificărilor pe tot ce înseamnă transport de carne şi produse din carne, mai ales că nu există posibilitatea dezinfecţiei maşinilor. La punctul de la Rădăuţi Prut se asigură permanenţă, iar la cel de la Stânca programul este de opt ore. Vor fi efectuate şi controale în trafic. Crescătorii de animale sunt sfătuiţi să nu scoată porcinele din exploataţii şi să anunţe medicii veterinari la orice suspiciune de boală. „Atragem atenţia tuturor crescătorilor de porcine să fie foarte atenţi şi să anunţe de urgenţă medicul veterinar concesionar dacă văd schimbări la animalele pe care le deţin”, a precizat Minodora Vasiliu, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA).
Virus mortal pentru porcine
Peste porcină este cauzată de un virus, iar mortalitatea este de aproape 100%. Animalul contaminat are febră peste 40 grade, pielea se înroşeşte sau se învineţeşte, nu mănâncă, se împleticeşte şi este apatic. Nu există vaccin şi nici tratament.
Maladia nu se transmite la om. În judeţ nu au apărut cazuri, însă, în caz contrar, pagubele economice ar fi uriaşe şi s-ar întinde pe ani.