Mii de botoşăneni au fost scoşi ieri din case de sutele de artişti amatori care au participat la cea de a 42-a ediţie a Festivalului de datini şi obiceiuri de iarnă „Din străbuni, din oameni buni…”, organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale. Formaţiile din judeţ şi din ţară s-au adunat în Piaţa Revoluţiei, unde au prezentat scurte momente artistice, spre încântarea botoşănenilor prezenţi în zonă.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
A urmat parada formaţiilor pe traseul Piaţa Revoluţiei, Casa Sindicatelor, Colegiul Laurian, Bazar, Calea Naţională, Cuza Vodă, Piaţa Revoluţiei, urmărită cu interes de sute de botoşăneni. Mulţi s-au poziţionat pe strada Cuza Vodă, pentru a nu rata momentul final al paradei. Artiştii amatori au speculat momentul şi au prezentat scurte momente artistice ori s-au fotografiat alături de botoşăneni.
„Avem lacrimi în ochi şi suflet pentru că ne amintim de copilărie, de vremea în care mergeam şi noi cu colindatul şi cu uratul. Este cel mai frumos eveniment la care particip în acest an”, a declarat un botoşănean.
Alt botoşănean a spus că pentru el sărbătorile nu sunt sărbători dacă nu participă la acest festival. Frumuseţea costumelor populare l-au determinat pe un altul să-şi promită că va intra în noul an cu un frumos costum popular. „Este important să nu ne rupem de rădăcini, de strămoşi noştri”, a declarat Gheorghe B.
Punctul de atracţie al festivalului a fost reprezentat de urşii din Dofteana – Bacău, dar şi de mascaţii de la Păuneşti – Vrancea. Timp de câteva ore, datinile şi obiceiurile de iarnă i-au făcut pe botoşăneni să reintre în mirifica atmosferă a satului tradiţional românesc, unde bucuriile simple erau coordonatele vieţii cotidiene.
Subiectul este tratat pe larg în ediţia tipărită a cotidianului „Monitorul de Botoşani”.