Tânărul scos mai mult mort decât viu marţi dintr-o piscină din oraşul Flămânzi începe să îşi revină. Acesta este în continuare pe reanimare la pediatrie şi sub supraveghere, însă este conştient. „Pacientul se află în continuare pe secţia de terapie intensivă, sub stricta supraveghere a cadrelor medicale. În prezent este conştient şi a fost stabilizat, însă pentru moment medicii îl ţin în continuare pe reanimare”, a precizat medicul primar Ştefan Bercea, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Botoşani.
Intervenţia rapidă a cadrelor medicale şi a poliţiştilor, care au făcut masaj cardiac imediat a făcut până ieri, diferenţa între viaţă şi moarte. Imediat cum prietenul său l-a observat în apă, l-a tras la mal și a sunat la 112. la fața locului a ajuns mai întâi un echipaj de la Ambulanţa Nicolae Bălcescu, care l-a găsit pe copil în stop cardio-respirator şi au fost începute imediat manevrele de resuscitare. Ulterior a ajuns şi un echipaj de la Poliţia Rutieră Flămânzi, care a ajutat cadrele medicale la masajul cardiac, ce presupune foarte mult efort fizic, într-un timp scurt de timp. În acelaşi timp, de la Botoşani a plecat ambulanţa cu medic a SMURD, care a intubat pacientul şi s-au reuşit restabilirea funcţiilor vitale ale copilului. Ulterior acesta a fost transportat în comă la spital, iar după aproape o zi, starea lui s-a îmbunătăţit vizibil.
Conform normelor Consiliului European de Resuscitare, acolo unde au cursuri de specializare şi medici din cadrul UPU-SMURD, victimele aflate în stop cardiac necesită resuscitare imediată. Compresiile toracice oferă un flux sangvin redus, dar critic inimii şi creierului. De asemenea, creşte probabilitatea ca fibrilaţia ventriculară să fie întreruptă cu un şoc electric, dând posibilitatea inimii să reintre într-un ritm eficient şi să producă debit cardiac. Din fericire, intervenţia rapidă a cadrelor medicale şi a poliţiştilor au făcut ca inima şi creierul tânărului să îşi reia funcţiile foarte repede.