Botoşaniul a fost ieri, preţ de câteva ore, capitala muzicii.
În Sala Oglinzilor de la Muzeul de Istorie a avut loc cea de a şasea ediţie a evenimentului „Botoşaniul muzical 2018”, organizat de către Asociaţia Culturală „Vis de Artist”, a cărei preşedinte este prof. dr. Cătălina Constantinovici. „«Botoşaniul muzical» este unic prin invitaţi, prin studiile publicate şi prin activităţile desfăşurate”, promitea prof. dr. Cătălina Constantinovici, iar acest lucru a avut acoperire pe deplin la evenimentul de ieri.
Evenimentul, a cărui parteneri media au fost „Monitorul de Botoşani” şi „Radio Fix”, a debutat cu un film despre marele pianist Corneliu Gheorghiu, născut acum 94 de ani la Botoşani, prezentat de postul TV Trinitas. A urmat vernisajul expoziţiei „Corneliu Gheorghiu – sufletul pianului”.
Prezentarea a fost făcută de către prof.dr. Cătălina Constantinovici şi profesorii Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti Oana Velcovici şi Corneliu Rădulescu. Aceştia au prezentat aspecte interesante din viaţa marelui muzician, dar şi a celor care l-au cunoscut şi care au lucrat cu el. Panourile care ilustrează cariera muzicianului, apreciat încă de timpuriu de marele George Enescu, pot fi văzute în Sala Oglinzilor de la Muzeul de Istorie timp de două săptămâni.
De asemenea, în cadrul acţiunii a fost lansat cel de-al patrulea volum al lucrării „Botoşani – oraş al muzicii europene”, realizat de către Asociaţia Culturală „Vis de Artist”. În acest volum se regăsesc studii despre personalităţile muzicii de pe aceste tărâmuri, dar şi studii despre muzica europeană semnate de profesori şi muzicologi.
Punctul culminant al ediţiei din acest an a „Botoşaniului muzical” a fost întâlnirea copiilor de la „Vis de Artist” şi nu numai cu compozitorul Virgil Popescu. Sub îndrumarea acestuia şi a Cătălinei Constantinovici, aceştia au prezentat patru melodii specifice vârstei lor. „Există focare din acestea de pulsaţie intelectuală şi artistică şi în oraşele mici. Şi la Iaşi, şi aici, în Botoşani, şi la Craiova, şi la Cluj şi la Timişoara… Sunt oameni pasionaţi, cum e Cătălina (n.r. – Cătălina Constantinovici), care vor să facă ceva şi asta e foarte important. Aici nu am găsit un mediu sterp, nişte copii din ăia care nu au nicio treabă, ci din contra i-am văzut pe copii foarte deschişi. Ar trebui probabil organizate mai multe întâlniri, dar, din păcate, această acţiune se organizează odată pe an. Eu zic că astfel de acţiuni sunt benefice şi pentru copii”, a declarat Virgil Popescu.
„Prin «Botoşaniul muzical» vrem să aducem în atenţia publicului personalităţile uriaşe pe care le-a dat această zonă. Vrem să arătăm că muzica nu moare niciodată pe aceste meleaguri binecuvântate cu mult har”, a conchis Cătălina Constantinovici.