spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăLocal BTVoturi de NU la referendum - județul Botoșani pe primele locuri

Voturi de NU la referendum – județul Botoșani pe primele locuri

Unul din cinci botoşăneni este de acord cu graţierea sau amnistierea corupţilor. Aşa arată rezultatele referendumului pe judeţul Botoşani.

23.233 dintre botoşănenii (19,76%), care au votat la referendum, au răspuns la prima întrebare cu „NU”, în timp ce 6,9% şi-au anulat votul, plasându-se astfel în tabăra celor care îi susţin pe corupţi. Pe de altă parte, 86.222 de botoşăneni (73,34%) au votat cu „DA”, adică s-au declarat de acord cu „interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie”. Un procent aproape similar, 74%, dintre botoşănenii care au votat la referendum susţin „interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională”. Totuşi este surprinzător numărul mare al botoşănenilor care au votat împotriva acestei măsuri care are stopa favorizarea infractorilor. Este vorba de 18,86%, adică 22.170 dintre cei care şi-au exprimat duminică votul la referendum. Şi la această întrebare au fost foarte mulţi care şi-au anulat votul, adică 7,11%.

Astfel, botoşăneni, în contradicţie cu trendul naţional, se plasează pe primele locuri în privinţa susţinerii corupţiei.

La nivel naţional, potrivit rezultatelor provizorii, la prima întrebare de la referendum, 80,9% dintre alegători au răspuns „DA”, 13,8% au răspuns „NU”, iar 5,3% eu reprezentat voturi nevalide. La cea de a doua întrebare, 81,1% dintre răspunsuri au fost „DA”, 13,5% au fost „NU”, iar 5,3% nu au fost valide.

La secţiile din străinătate, peste 92% au votat „DA” la întrebările de la referendum, iar 6% „NU”.

Judeţul Botoşani a fost codaş atât la prezenţa la vot la europarlamentare, ocupând penultimul loc cu 39,72% şi depăşind doar Vaslui (34,79%), cât şi la referendum, unde cu o prezenţă de 31,98% depăşit doar Mehedinţi (31,65%) şi Vaslui (29,4%). La nivel de judeţ, 73,35% dintre botoşăneni s-au opus amnistierii şi graţierii faptelor de corupţie, în timp ce 74% s-au opus ordonanţelor pe justiţie.

La europarlamentare, clasamentul a fost următorul: PSD – 33,04%, PNL – 29,54%, USR-PLUS – 11,21%, Pro România – 8,53% şi ALDE 4,62%.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
19.5 ° C
19.6 °
18.8 °
43 %
3.7kmh
0 %
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
23 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...