spot_img
marți, aprilie 30, 2024
AcasăLocal BTAlbert Tanasă - În unele zone din municipiu se impune înlocuirea reţelei...

Albert Tanasă – În unele zone din municipiu se impune înlocuirea reţelei de canalizare

Municipiul Botoşani s-a transformat într-un lac imens după ploaia de duminica trecută. În zonele inundate frecvent atunci când plouă foarte mult este necesară înlocuirea reţelei de canalizare şi punerea unor conducte mai mari, susţine Albert Tanasă, director general al Nova Apaserv.

Cele mai mari probleme se înregistrează la intersecţia Octav Onicescu  – Împărat Traian, în zona Praktiker, Modern Calor, la Faby Trans, Stadionul Municipal.

„Cu această problemă se confruntă nu numai municipiul Botoşani, ci şi alte oraşe din ţară şi chiar din străinătate. Când este o ploaie torenţială, cum a fost duminică noapte, când în jumătate de oră cred că a fost peste 70 de litri pe metru pătrat, poate să fie un sistem de canalizare nou şi tot nu ar face faţă. Pentru că este un volum foarte mare de apă, care efectiv generează o astfel de problemă. Apa trebuie să se ducă undeva şi refulează. Sunt câteva zone în oraş unde sunt probleme. Canalizările sunt vechi, pe alocuri sunt subdimensionate”, a declarat Albert Tanasă.

Potrivit oficialului, sunt necesare programe investiţionale pe reabilitări de reţele, însă Uniunea Europeană asigură fonduri pentru extinderi reţele de apă şi canalizare, în detrimentul reabilitărilor.

Până la implementarea unor programe europene, înlocuirea unor porţiuni de canalizare şi punerea unor conducte mai mari trebuie finanţată de Consiliul Judeţean. „Dacă este de înlocuit un segment de 100 – 200 metri liniari de reţea, de aceeaşi dimensiune, în cadrul mentenanţei pe care o asigurăm, executăm noi lucrarea respectivă, dar dacă vorbim de o schimbare a sistemului tehnic, adică să schimbăm o conductă, de o sută să punem una de 150, sau o modernizare cu nu ştiu ce piesă, asta este în sarcina proprietarilor, Consiliul Judeţean sau primăria trebuie să plătească. Noi nu suntem proprietari pe niciun metru de reţea”, a mai spus Albert Tanasă.

Oficialul a explicat că au fost cerute fonduri de la Consiliul Judeţean, posibil de alocat la o viitoare rectificare bugetară. „Sunt câteva zone din oraş unde ar trebui schimbat câte un kilometru de canalizare. Am făcut demersuri şi la ADI Aqua care a discutat cu primarii pentru ca măcar în bugetul pentru la anul pentru că sunt probleme foarte mari, reţelele sunt vechi. Se impune înlocuirea unor tronsoane în zonele unde sunt avarii în fiecare săptămână”, a mai afirmat Albert Tanasă.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
11 ° C
14.6 °
10.6 °
64 %
2.3kmh
0 %
mar
20 °
mie
20 °
joi
21 °
vin
22 °
sâm
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...