spot_img
marți, aprilie 30, 2024
AcasăLocal BTZeci de pensionari botoşăneni vizaţi de noul sistem de impozitare

Zeci de pensionari botoşăneni vizaţi de noul sistem de impozitare

Zeci de pensionari botoşăneni sunt vizaţi de noul regim de impozitare a indemnizaţiilor speciale. Este vorba de aşa numiţii pensionari speciali, ale căror venituri au crescut exponenţial în ultima perioadă, fiind mult peste nivelul de trai al României. 

La nivelul judeţului Botoşani vorbim de 49 de foşti magistraţi, care încasează, în medie, o pensie specială de aproximativ 20.000 de lei lunar. Creşterea numai în acest an este una explozivă, dacă ne gândim că pensia specială medie încasată de foştii magistraţi la finele anului trecut era de 17.000 de lei. La ora actuală, cea mai mare pensie specială plătită pentru un fost magistrat se apropie de pragul de 40.000 de lei, iar, odată cu creşterea salariului celui care ocupă acum funcţia respectivă, indemnizaţia lui s-ar apropia cu paşi repezi de 50.000 de lei, adică de jumătate de miliard de lei vechi pe lună. De altfel, 43 din cei 49 de magistraţi au pensii speciale mai mari de 10.000 de lei, unul dintre pragurile luate în discuţii în diferitele variante de impozitare. 

 

Cât s-ar putea tăia 

 

Ieri, pe surse, s-a anunţat că Executivul vrea ca pensiile speciale să fie supuse unui sistem de taxare graduală, între 10% şi 50%, la cuantumuri diferite. Varianta este în prezent: sub 2.000 de lei – impozit zero, peste 2.000 lei – impozit 10%, între 7.000 de lei şi 10.000 de lei, impozit de 30% pe suma care depăşeşte 7.000 de lei şi de 900 lei plus 50% pentru ceea ce depăşeşte suma de 10.000 de lei. Sursele citate au dat un exemplu de calcul în cazul unei pensii speciale de 18.500 lei: 2.000 de lei plafon lunar neimpozabil conform Codului fiscal, rezultă 16.500 lei suma luată în calcul. Impozitul pe venitul din pensie 16.500X10%=1.650 lei. Taxa va fi de 900+50%X(16.850 – 10.000)=4.325 lei. În concluzie, din această pensie se reţin 1.650 lei (care se reţineau şi până acum), dar şi noua taxă de 4.325 de lei, şi rămâne un net de 12.525 de lei.

Măsura ar urma să afecteze, la nivel naţional, aproximativ 4.000 de persoane care au pensii speciale mai mari de 7.000 de lei. Cea mai mare pensie este în prezent de 74.219 lei, în Argeş. Este vorba de un fost procuror comunist care a condus şi Penitenciarul Colibaşi. Dacă i s-ar aplica formula, acestuia ar trebui să i se reţină puţin peste 40.000 de lei, deci ar rămâne cu o pensie de peste 34.000 de lei, adică de aproximativ 7.000 de euro lunar.

 

Pensiile din contribuţii nu vor fi taxate

 

„Impozitul va fi aplicat doar pensiilor speciale, nu şi celor din contribuţii”, au precizat sursele citate, însă acest lucru ar putea fi tocmai „cuiul lui Pepelea”, elementul de care se vor folosi magistraţii pensionari în contestaţia pe care au anunţat că vor să o facă spre Curtea Constituţională a României (CCR). În schimb, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, consideră măsura „un act de dreptate socială”. „Cei cu pensii mici nu vor fi afectaţi”, a spus ministrul.

La nivelul judeţului Botoşani sunt doar două pensii calculate pe sistemul contributivităţii care depăşesc pragul de 10.000 de lei, dar nu cu mult, cea mai mare pensie de asigurări sociale fiind de aproape 12.000 de lei, a unei persoane ce a activat în mediul privat. 

Pe lângă foştii magistraţi, în judeţul Botoşani mai sunt doi foşti angajaţi ai Curţii de Conturi, a căror pensie medie s-ar apropia de pragul de 7.000 de lei, un pensionar din rândul fostului personal aeronautic civil, o fostă stewardesă şi 27 de foşti angajaţi în cadrul „personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea”, dar ale căror pensii speciale nu ating pragurile de impozitare propuse.

 

Există şi o altă variantă în dezbatere în Parlament

 

Pe de altă parte, la Senat este în dezbatere un proiect de lege depus de senatorul PSD Liviu Pop, ce prevede impozitarea cu 90% a sumelor ce depăşesc 10.000 de lei din pensia lunară. Sumele de până în 10.000 de lei din pensia lunară sunt impozitate cu 10%, potrivit aceluiaşi proiect.

Senatorul social-democrat îşi motivează legea prin faptul că există o discrepanţă „foarte mare” între pensiile medii de 1.150 de lei şi alte categorii precum pensiile de serviciu, care pot ajunge până la 74.219 de lei. Iniţiativa legislativă, depusă în luna aprilie, a fost trimisă pentru raport, în urmă cu două săptămâni, la trei comisii parlamentare din Senat, acestea având ca termen prima parte a lunii septembrie pentru a emite raport pe actul normativ. Însă Camera Deputaţilor este forul legislativ decizional în acest caz.

De altfel, în Comitetului Executiv Naţional PSD s-a convenit, de principiu, un plafon de 10.000 de lei pentru pensiile speciale, celor care depăşesc această sumă urmând a le fi aplicată o „taxă de solidaritate”. Eugen Teodorovici a precizat că actul normativ, după ce va fi adoptat de Guvern, va ajunge la Parlament, „unde se va vedea varianta agreată”.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
14.3 ° C
17.6 °
13.9 °
55 %
2.7kmh
2 %
mar
14 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
22 °
sâm
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Încă e bine, faza următoare e că dispar și camerele de luat vederi.

EDITORIAL

Nu e prima dată când pomenesc de Cănuță-om sucit, acel personaj aparent inventat de Caragiale, dar cât se poate de reprezentativ pentru spațiul mioritic....

EPIGRAMA ZILEI

Lumina din felicitare Să n-o considerați plocon, Ne costă ea, pe fiecare Cu mult mai mult ca la … E on!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...