spot_img
marți, aprilie 30, 2024
AcasăLocal BTManager botoşănean demis în secret

Manager botoşănean demis în secret

Medicul Gabriel Oprişanu, care este managerul uneia din cele mai prestigioase instituţii din sănătatea românească de aproape cinci ani, riscă să fie demis după o decizie luată de Consiliul de Administraţiei al unităţii medicale. Într-o şedinţă discretă şi făcută cât acesta era înconcediu, membrii Consiliului de Administraţie ai Institutului de Psihiatrie Socola au propus şi votat revocarea din funcţie a managerului, botoşăneanul Gabriel Oprişanu. Decizia finală trebuie luată de Ministerul Sănătăţii, căruia îi este subordonată unitatea.

Şedinţa a avut loc vineri, 7 februarie 2020, şi a vizat direct revocarea din funcţie a actualului manager, medicul Gabriel Oprişanu, precum şi înaintarea pentru aprobare către Ministerul Sănătăţii (MS), în subordinea căruia se află spitalul, a acestei decizii.

Principalele subiecte de pe ordinea de zi a CA au fost legate de activitatea managerului şi de propunerea măsurilor pentru îmbunătăţirea activităţii. De asemenea, potrivit Ziarul de Iaşi, în timpul şedinţei a fost analizat un raport care a fost solicitat managerului de către preşedintele CA, în care a cerut să fie precizat modul de rezolvare a măsurilor dispuse de către MS prin mai multe rapoarte de control, după mai multe controale al reprezentanţilor Ministerului la Socola în 2019. Membrii CA spun că au fost constatate mai multe încălcări ale obligaţiilor existente în contractul de management. „Au fost analizate Rapoartele de control împreună cu documentele puse la dispoziţie de managerul unităţii sanitare. S-a constatat faptul că măsurile specificate ca fiind îndeplinite, prezentate în documentele transmise de către managerul unităţii sanitare, sunt de fapt propuneri şi precizări, astfel nefiind implementate, în integralitate, măsurile dispuse prin rapoartele de control cu nr. NB 7965/21.05.2015, nr. SP 5430/23.04.2019 şi nr. VSC 546/14.11.2019 şi aprobate de MS“, se precizează în hotărârea CA.

Câteva dintre cele mai grave nereguli descoperite au făcut referire la modul în care au fost organizate concursurile, uneori fără să existe posturi vacante, fără ca cei angajaţi să poată demonstra că au competenţe necesare pentru ocuparea posturilor, dar şi cazuri în care angajarea pe anumite posturi pare a fi făcută preferenţial, cu criterii adaptate în acest sens. Tot anul trecut, Corpul de Control al MS a propus ca măsură iniţierea unei „acţiuni pe rolul instanţei de judecată, în vederea anulării concursurilor“, fiind vorba despre concursul pentru ocuparea a nu mai puţin de 93 de posturi, care a fost suspendat, în luna septembrie. Între timp, 30 de candidaţi s-au retras din cursă şi şi-au retras dosarele, restul de 63 continuând probele, majoritatea fiind declaraţi admişi şi ulterior angajaţi.

Mangerul „Socola“, medicul Gabriel Oprişanu, a precizat că a lipsit de la şedinţa de vineri, fiind în concediu până la mijlocul lunii februarie, catalogând situaţia ca fiind una „ridicolă“ şi acuzându-l pe preşedintele CA, de conflict de interese, acesta fiind şi şef de secţie în cadrul spitalului, în acest sens fiind sesizată Agenţia Naţională de Integritate şi procuratura. Acesta mai susţine că o astfel de propunere este ilegală, fiind luată în timp ce se afla în concediu. „Este ceva absolut ilegal. Vorbim de fapte de natură penală pe care le vor constata alţii“, a precizat managerul de la Socola pentru sursa citată.

Conform Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, la art. 187, alin. 10 litera f) se precizează că membrii CA „pot propune revocarea din funcţie a managerului şi a celorlalţi membri ai comitetului director în cazul în care constată existenţa situaţiilor prevăzute la art. 178 alin. 1 şi la art. 184 alin. 1“. Astfel, în articolul 184 din legea nr. 95/2006 managerul poate fi revocat „în cazul nerealizării indicatorilor de performanţă ai managerului spitalului public, prevăzuţi în contractul de management timp de minimum un an“, „în cazul în care se constată abateri de la legislaţia în vigoare care pot constitui un risc iminent pentru sănătatea pacienţilor sau a salariaţilor“, dar şi „în cazul în care se constată de către organele de control şi instituţiile abilitate în condiţiile legii abateri de la legislaţia în vigoare care sunt imputabile managerului sau, după, caz, oricăruia dintre membrii comitetului director şi care, deşi remediabile, nu au fost remediate în termenul stabilit de organele sau instituţiile respective“. Potrivit cotidianului ieşean, la şedinţă au existat cinci membri cu drept de vot, fiind înregistrată o singură abţinere.

Medicul Gabriel Oprişanu a devenit managerul Institutului Socola din primăvara lui 2015, fiind mai întâi numit ca interimar de către Ministrul Sănătăţii de atunci, pesedistul Nicolae Bănicioiu, căruia i-a fost, o scurtă perioadă de timp şi consilier la minister.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
11.6 ° C
11.6 °
11.6 °
79 %
1.1kmh
0 %
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
21 °
sâm
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...