vineri, mai 2, 2025
AcasăLocal BTDin patrimoniul Memorialului Ipotești – dulapurile din zestrea Aglaei

Din patrimoniul Memorialului Ipotești – dulapurile din zestrea Aglaei

La căsătoria fiicei sale, Aglae, cu profesorul Ioan Drogli, Gheorghe Eminovici își ia drept „sarcină de înzestrare (…) soma de 2200 galbeni”. Se pare că promisiunea neonorată și insistența ginerelui său îl determină pe căminar să vândă moșia Ipotești.

În actele de vânzare a moșiei e consemnat: „d. Christea Marinovici va avea a elibera 2000 galbeni, dota fiicei mele Aglaia Drogli, care capital va sta în depozit la d. Christea Marinovici fără procent, până ce ginerele meu Ion Drogle va plasa acest capital cu garanție solidă și legală în alt loc” (Gh. Ungureanu, Eminescu în documente de familie. Ediție îngrijită de Gh. Ungureanu, București, Minerva, 1972, p. 408-409).

Din zestrea Aglaei Drogli se mai păstrează la Memorialul Ipotești două dulapuri pentru haine, stil Biedermeier, primite la căsătoria cu Ioan Drogli (Ion Drogle), în 1870.

După moartea lui Ioan Drogli (1887), Aglaia se recăsătoreşte, în 1890, cu Heinrich Gareiss von Dollitzsturm.

După moartea Aglaiei, în 1900, obiectele ei (printre care și cele două dulapuri) au rămas în posesia soţului să, Heinrich Gareiss von Dollitzsturm, apoi au fot moștenite de fiul acestuia din a doua căsătorie – Heinrich Gareiss, medic chirurg, stabilit în Câmpulung Moldovenesc. Probabil, de la el, dulapurile au ajuns la Muzeul Lemnului din Câmpulung, iar de aici – la Memorialul Ipotești.

Dulapurile sunt confecționate din lemn de nuc, furniruit cu furnir din rădăcina aceluiași copac. În partea superioară, dulapurile sunt sculptate în relief cu motiv floral – doi trandafiri înconjurați de frunze. Decorul floral e aplicat şi pe uși.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer senin
20.6 ° C
21.1 °
20.5 °
35 %
2.2kmh
4 %
vin
24 °
S
26 °
D
28 °
lun
15 °
mar
9 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

O piedică în calea uitării. Ca să nu mai zică cineva că nu-i iubim pe politicienii care ne reprezintă.

EDITORIAL

Când am început, în urmă cu aproape 5 ani, colaborarea cu „Monitorul de Botoșani”, m-am gândit că aceasta nu o să dureze mai mult...

EPIGRAMA ZILEI

Trebuie eliminați Urgent și pe orice cale Urșii din Munții Carpați Și șacalii din ... Bucale! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...