spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăLocal BTDSP propune reevaluarea decesului unei asistente infectate cu Covid19

DSP propune reevaluarea decesului unei asistente infectate cu Covid19

Reprezentanţii sistemului sanitar botoşănean vor să adauge încă un deces pe lista victimelor Covid19. Este vorba despre asistenta Magda Săndulachi Babii, în vârstă de 58 de ani, care activa pe secţia de explorări funcţionale a Spitalului Judeţean de Urgenţă(SJU).

Aceasta a fost diagnosticată cu Covid19 pe 7 aprilie, fiind internată pe secţia de reanimare a SJU din cauza stării grave în care era. Asistenta a fost intubată şi ventilată mecanic, iar în urma tratamentului specific pentru covid, cadrele medicale de la Spitalul Judeţean au obţinut trei teste negative consecutive la Covid19. Femeia, s-a ales, însă, cu o pneumonie specifică pacienţilor care sunt intubaţi, iar după ce a fost vindecată de Covid19 a fost transferată la Spitalul Dorohoi pentru continuarea tratamentului pentru afecţiunile secundare.
Din păcate, la mijlocul lunii mai inima acesteia a cedat, fiind constatat decesul. Asistenta suferea de hipertensiune arterială şi obezitate, iar la acea dată autorităţile centrale au decis că decesul nu este pus pe seama Covid19.

„Am început deja demersurile pentru ca acest caz să fie reevaluat”

Situaţia Magdei Săndulachi Babii este, însă, foarte asemănătoarecu cea a asistentei Lenuţa Buta, care a decedat după îmbolnăvirea cu noul coronavirus, deşi fusese declarată vindecată. La solicitarea sindicatelor şi a ministrului Sănătăţii, cazul acesteia a fost reevaluat şi asistenta a fost reintrodusă pe lista deceselor cauzate de SARS-COV-2.

Potrivit normelor în vigoare, deşi avea două teste negative la covid19, asistenta Lenuţa Buta nu se recuperase în urma spitalizării îndelungate, iar plămânii erau încă foarte afectaţi de această boală, ceea ce i-a provocat şi decesul.


Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul colegei decedate cu câteva săptămâni mai devreme. „Am început deja demersurile pentru ca acest caz să fie reevaluat. Vom solicita toată documentaţia medicală de la spital şi vom înainta un dosar către Institutul de Sănătate Publică pentru reevaluarea cazului şi introducerea decesului pe lista celor cauzate de covid19”, a precizat medicul Monica Adăscăliţei, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani.

Decesul acesta ar fi al treilea la nivelul judeţului, care ar ocupa astfel un nefericit loc 1 la nivelul ţării privind decesele în rândul cadrelor medicale.

Potrivit legii, în cazul cadrelor medicale decedate ca urmare a desfăşurării activităţii în lupta cu Covid-19, copiii acestora sau soţul supravieţuitor au dreptul la o pensie de „urmaş”, egală cu 75% din cuantumul salarial pe care cadrele medicale le-au avut la data decesului.

Medic răpus de Covid19

Cel de-al treilea deces înregistrat în rândul cadrelor medicale din cauza Covid19 este al medicului primar de medicină internă Mariana Andrioaie. Medicul internist, în vârstă de 67 de ani, care făcea doar gărzi în Spitalul Judeţean, a fost primul care a insistat ca tânăra de 27 de ani, diagnosticată cu coronavirus, şi care a fost considerată pacientul zero la Botoşani, să fie testată pentru această boală, în ciuda opoziţiei infecţioniştilor.

De altfel, cumplitul caz al femeii de 27 de ani, pentru care chiar medicul internist s-a zbătut atunci să fie testată pentru Covi19, deşi „nu se încadra în definiţia de caz”, a fost şi ceea ce a ajuns-o din urmă şi i-a sfârşit viaţa.
Deşi medicul a intrat în contact cu acea pacientă, nu a fost pozitivă iniţial pentru Covid19, ea fiind retestată după câteva săptămâni, când a început să acuze simptome specifice. De altfel, medicul a fost şi de gardă cu câteva zile înainte să acuze starea de rău care a adus-o la spital.

Medicul suferea de diabet zaharat şi cardiopatie hipertensivă, era deja la pensie, dar nimic din toate astea nu au oprit-o să încerce să îşi ajute colegii.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
20.6 ° C
21 °
20.5 °
45 %
4.4kmh
1 %
lun
18 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
22 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...