spot_img
marți, aprilie 30, 2024
AcasăLocal BTPartide schimbate pentru un nou mandat de primar

Partide schimbate pentru un nou mandat de primar

♦ Mulți primari „de cursă lungă”, care au numeroase mandate în spate, știu că poziționându-se în tabăra puterii au toate șansele de a ieși la pensie din acea funcție

La vremuri noi,… tot noi.

Mulți primari „de cursă lungă”, care au numeroase mandate în spate, știu că poziționându-se în tabăra puterii au toate șansele de a ieși la pensie din acea funcție. Exemplele sunt numeroase în județ. Încurați de acest lucru, unii primari schimbă partidele ca pe șosete.

Mereu la putere

Și la Botoșani, ca și în cea mai mare parte a țării există numeroși primari care au plecat spre PNL.

Cel mai elocvent caz este cel al primarului de Cristești, Lucian Borfotină (foto). Acum patru ani, Borfotină era ales pe listele PSD, dar la începutul acestui an și-a anunțat transferul la „ALDE”, unde urma să candideze pentru postul de primar al municipiului Botoșani. Doar că nu a stat prea mult aici și a plecat mai departe în PNL, unde candidează pentru un nou mandat de primar al comunei Cristești.

PNL a reușit să-l atragă în tabăra sa și pe viceprimarul comunei Vorniceni, Gheorghe Irimia. În 2016 acesta a fost ales consilier local din partea PSD, care l-a propulsat în funcția de viceprimar. De mai bine de un ana, Irimia a ajuns să conducă destinele comunității din care face parte, îndeplinind atribuțiile de primar după moartea lui Toader Leampăr pe scările Secției de la Săveni a Spitalului Județean.

Un alt primar ales pe listele PSD în 2016 și care acum candidează pentru PNL este Dumitru Chelaru (Pomârla) – foto. Acesta a intrat în conflict cu organizația județeană a PSD și la un an jumătate după ce a fost reales primar a fost exclus din partid. La înființarea Pro România, Dumitru Chelaru a fost șeful comitetului de organizare la nivel județean. El a părăsit partidul lui Victor Ponta și s-a apropiat de PNL după primul tur al alegerilor prezidențiale de anul trecut, când a văzut că Pro România, care împreună cu ALDE l-a susținut pe Mircea Diaconu, nu are trece în Pomârla. El și-a început cariera la PSM, după care a trecut prin PRM, PD, PDL, PSD și acum e în PNL.

Și PSD mai are lipici la traseiști

Nici PSD nu s-a lăsat mai prejos. Social-democrații au atras în tabăra lor și ei doi viceprimari aleși pe listele PNL. Este vorba de viceprimarul de Cristinești, Vasile Azoicăi, care în aceste momente îndeplinește atribuțiile de primar în locul lui Marinel Stredie, ce a fost demis anul trecut după ce ANI l-a găsit incompatibil, și cel de Dobârceni, Dorel Bunduc.

PSD a reușit „să obțină semnătura” viceprimarului ALDE al comunei Corni, Valerian Vărvăruc. Și acesta îndeplinea atribuțiile de primar în comună, preluându-le odată cu funcția de viceprimar după moartea lui Dorel Dorneanu la începutul verii trecute. Vărvăruc a ajuns în funcție după ce viceprimarul în exercițiu, Ilie Oniciuc (PSD), a refuzat să preia atribuțiile de primar, iar colegii săi au fost nevoiți să-l schimbe. Cum din majoritatea PSD nu s-a găsit niciunul să preia funcția de viceprimar și implicit atribuțiile de primar, s-a ajuns la soluția Valerian Vărvăruc de la ALDE. Acum, Vărvăruc și PSD au decis să oficializeze „căsătoria” și să meargă împreună în alegeri.

Florin Țurcanu, aspirator de trădători

După dezastrul din alegerile europarlamentare, organizația ALDE a intrat pe mâna lui Florin Țurcanu.

Acesta și-a propus să cucerească tot mai multe primării și astfel nu s-a sfiit să transfere primari și viceprimari, pe unii chiar cu scandal. Astfel, Țurcanu i l-a furat PNL-ului pe viceprimarul Viorel Sorohan, care îl va contracandida pe secretarul general PNL Botoșani, primarul în exercițiu al comunei, Cătălin Rotundu. Liberalii au încercat să-i invalideze acestuia mandatul de consilier local și implicit pe cel de viceprimar, dar ordinul prefectului Dan Nechifor a fost suspendat în instanță. Cele mai spectaculoase transferuri făcute de ALDE sunt cele ale primarilor în funcție de la Românești, Dumitru Buzoianu (PSD), și Viișoara, Dinu Moroșanu (PRU).

Trădare la nivel înalt pentru Pro România

Și Pro România a rupt din aleșii PSD. Așa cum era de așteptat, fostul deputat PSD Mihaela Huncă a tras după ea numeroși aleși locali. Cel mai spectaculos exemplu este cel al vicepreședintelui Consiliului Județean (CJ) Botoșani, Liviu Toma, care acum va candida din partea Pro România la funcția de primar al municipiului Botoșani. Tot pe aceeași linie a fost și transferul viceprimarului de Românești, Dorel Ghiviziu.

Pe lista partidelor se mai regăsesc numeroși candidați care în trecut au fost aleși locali ai altor formațiuni politice, traseismul și lipsa de consecvență fiind o caracteristică definitorie a politicienilor noștri.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer senin
14.3 ° C
17.6 °
13.9 °
55 %
2.7kmh
2 %
mar
14 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
22 °
sâm
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Încă e bine, faza următoare e că dispar și camerele de luat vederi.

EDITORIAL

Nu e prima dată când pomenesc de Cănuță-om sucit, acel personaj aparent inventat de Caragiale, dar cât se poate de reprezentativ pentru spațiul mioritic....

EPIGRAMA ZILEI

Lumina din felicitare Să n-o considerați plocon, Ne costă ea, pe fiecare Cu mult mai mult ca la … E on!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...