O modalitate minunată de întipărire a amintirilor din liceu sunt revistele, realizări aflate din ce în ce mai mult în atenția liceenilor și dascălilor lor. Trei astfel de lucrări, provenind toate dinspre Colegiul Național ”A.T.Laurian” au continuat să apară chiar și în condiții de pandemie, ba mai mult, au participat la un concurs internațional de profil, câștigând premiile cele mari la secțiunile în care s-au înscris.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Este vorba despre ”Anelisse”, concursul internațional de reviste școlare, PPT-uri, filme, desene și fotografii de vară. Competiția, aflată la a VIII-a ediție, este organizată anual de Facultatea de Arte și Design de la Universitatea Naționala de Arte ”George Enescu” din Iași, Liceul Teoretic Republican ”Ion Creangă” din Bălți și Asociația Cultural – Științifică ”Vasile Pogor” din Iași, sub egida ministerelor educației din România și Republica Moldova.
Revista ”Sport ATLas”, cu numerele 32 și 33, a adunat momentele de participare victorioasă a laurienilor la diversele evenimente și competiții școlare sportive desfășurate până la declararea stărilor de urgență și alertă ce au afectat normalitatea anului școlar trecut. Însă laurienii au arătat că știu a face sport și în perioada de carantină, numeroși elevi oferind mărturii prin fotografii și convingeri exprimate în acest sens în rândurile revistei coordonate de profesorul Elena Alecsa, și elevii Alexandra Ciotir, Ioan Achiței, Filip – Arian Ioniță, Alberto – Codrin Cirimpei, Cristina Carciuc și Vlad Timofti.
Publicația ”Jurnalul liceenilor din A.T.L.” se află la primele două numere și este tot o realizare a profesorului Elena Alecsa, ajutată fiind de elevii Tiberiu – Ionuț Caciuc, Agnes – Sabina Matei, Larisa – Cătălina Donosă și Ioana – Viviana Chițac. În cele peste 60 de pagini, revista a adunat fotografii, gânduri și extrase din presa locală ce reflectă acțiunile, proiectele, sărbătorile, competițiile și premiile împărțite de o clasă de elevi în primii doi ani de liceu. Colecția realizată de liceeni este un foarte sugestiv exemplu al modului în care laurienii înțeleg să se implice în activitățile extrașcolare, în așa numita educație non-formală. Șirul momentelor petrecute împreună este lung și frumos, publicația devenind o piesă prețioasă atât pentru protagoniști cât și pentru acest tip nou de reviste ce se lansează pe piață.
Cea de-a treia realizare premiată la sfârșitul verii la Iași este revista de limbi clasice ”KATHARSIS„ a Colegiului Național ”A. T. Laurian”, proiect ce a luat ființă în 2006. Acest ultim număr reunește articole ale invitaților de seamă ai revistei, precum Conf. univ. dr. Theodor Georgescu din Universitatea din București, Conf. univ. dr., prodecan Valy CEIA, de la Universitatea de Vest din Timișoara și Zinica Ionescu, profesor de limba latină la Liceul Teoretic Dante Alighieri, Bucureşti. Elevii ce apar în revistă sunt tineri ce au făcut parte din lotul României la concursurile internaționale de limba latină și cărora profesorul laurian Coca Dorica le-a fost coordonator la ARPINO, în 2018 și la SULMONA în 2019, în Italia. Dintre liceenii botoșăneni Maria Pînzaru, elevă la Colegiul Național ”A. T. Laurian”, s-a calificat la ”Certamen Ovidianum Sulmonense”. Revista este, prin diversitatea autorilor articolelor publicate, cunoscută la nivel național între clasiciștii din România.