miercuri, februarie 21, 2024
AcasăLocal BTUDMR vrea voturi de la botoșăneni. Maghiarii au depus liste complete la...

UDMR vrea voturi de la botoșăneni. Maghiarii au depus liste complete la BEJ

UDMR a depus liste de candidaţi la alegerile parlamentare, complete şi parţiale, în toate judeţele ţării, dar şi pentru străinătate.

Organizaţia clujeana a UDMR pe listele de la Botoşani

Și la Botoșani UDMR a depus liste complete atât pentru alegerile de la Camera Deputaților, cât și la cele pentru Senat. Deși în Botoșani avem o comunitate maghiară, e drept foarte mică, niciunul dintre cei 13 candidați nu locuiește în județ, chiar dacă experiența ultimelor rânduri de alegeri arată că UDMR a luat la Botoșani câteva sute de voturi bune, care ar putea intra în caruselul național al redistribuirilor. Majoritatea candidaților fac parte din organizația clujeană a UDMR.

Lista la Senat este deschisă de Carol Okoș, fostul viceprimar al comunei Gilău, iar pe locul 2 este primarul comunei Moldovenești, Ioan Mărginean. La Camera Deputaților, deschide lista consilierul județean de Cluj, Geza Antal, iar pe poziția secundă o tânără politiciană a UDMR, Zsuzsanna-Emse Csorba, în vârstă de 27 de ani, din comuna clujeană Sic.

Strategia UDMR este să adune cât mai multe voturi din fiecare județ, iar lipsa candidaților dintr-un județ sau altul ar sabota partidul în încercarea de a face pragul electoral de 5%.

În judeţ sunt câteva sate care sunt adevărate „fiefuri” ale UDMR

La alegerile prezidențiale de anul trecut, Kelemen Hunor, candidatul UDMR, a obținut 716 voturi, iar la alegerile europarlamentare, UDMR a luat la Botoșani 934 de voturi. În urma sesizărilor făcute de unii candidați, a fost deschisă și o anchetă in rem, care a rămas fără rezultat. Analizând rezultatele la alegerile europarlamentare, putem spune că în judeţ sunt câteva sate care sunt adevărate „fiefuri” ale UDMR. Unul dintre acestea este Vânători (Gorbăneşti), unde UDMR a înregistrat un scor electoral de 3,1%. Procente ridicate a obţinut minoritatea maghiară la Şupitca (Coşula) – 2,5%, Brehueşti (Vlădeni) – 2,4% şi Lunca – 2,25%.

La alegerile parlamentare de acum patru ani, UDMR a obținut la Botoșani doar 283 de voturi la Senat și 239 de voturi la Camera Deputaților, iar la nivel național aproximativ 440.000 de voturi. Interesant este că UDMR are reprezentanți în fiecare secție de votare, iar aceștia sunt, în genere români, care pentru a primi delegația în secție, care le aduce câteva sute de lei în buzunar, votează, de regulă, cu partidul etniei maghiare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Botoșani, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
3.5 ° C
6.6 °
2.8 °
94 %
0.7kmh
90 %
mie
10 °
joi
11 °
vin
16 °
sâm
15 °
Dum
12 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Pe Bulevard pare că se pregăteşte ceva pentru botoşăneni.

EDITORIAL

De fiecare dată când un politruc ales sau numit într-o funcție publică o dă prin bălării, vine în fața noastră cu un text de-a...

EPIGRAMA ZILEI

Când vin seara târzior Și intru-n dormitor sfios Ea croșetează de zor Un ochi pe față… doi pe dos! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...