miercuri, februarie 28, 2024
AcasăLocal BTAjutor cerut pentru persoanele fără adăpost

Ajutor cerut pentru persoanele fără adăpost

Asociaţia Happy trage un semnal de alarmă în privinţa persoanelor fără adăpost, care au nevoie mai mult ca oricând de ajutorul semenilor.

Municipalitatea botoşăneană a deschis pe 2 noiembrie adăpostul de la Şcoala 3, însă reprezentanţii asociaţiei susţin că trebuie făcut mult mai mult pentru aceste persoane.

De câțiva ani luptăm să schimbăm lucrurile, modul de desfășurare a acestora în ceea ce priveşte măsurile luate pentru această categorie de oameni. Nu cerem mult – condiţii decente, civilizate, respect,  asumare. Până la urmă este vorba de normalitatea funcţionării acestui serviciu. Răspunsurile primite – în primă fază elegant: <idei foarte bune pe hârtie, în practică e mai dificil”, au declarat reprezentanţii asociaţiei.

Deşi ei au dorit să se implice mai mult în sprijinirea persoanelor care sunt cazate în adăpostul temporar amenajat la Şcoala 3 din municipiul Botoşani, acest lucru nu a fost posibil.

De anul trecut însă, accesul nostru precum şi a altor ONG-uri a fost interzis la Scoala nr. 3 – cu o masă rece oferită o dată pe zi, nu am mai putut asigura completarea celor trei mese, cu toate că puteam asigura toată documentaţia necesară – respectiv certificate precum că hrana a fost preparată în locaţii autorizate. Este incredibil – cum poţi să îngrădeşti accesul unui ONG care vrea să ofere mâncare acolo unde nu este. Este inuman…dar se întâmplă. Pe parcursul timpului am renunțat la toate invesţiile şi proiectele noastre în ceea ce priveşte Scoala 3”, au explicat reprezentanţii Asociaţiei Happy.

În ultimele zile, membrii Asociaţiei Happy au asigurat câte o supă caldă persoanelor care dorm sub cerul liber.

„Persoanele de la Şcoala 3 au masa asigurată”

Dorin Burlacu, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Botoşani, a explicat că acest centru funcţionează după reguli care trebuie respectate. „Nu este treaba Asociaţiei Happy să asigure mâncarea. Dacă vor să ne sprijine o pot face cu altceva, cu un cazarmament bun, cu pături. Persoanele care ajung în adăpostul de la Şcoala 3 au masa asigurată la fel ca toţi beneficiarii de la Cantina de ajutor social”, a spus oficialul. Potrivit acestuia, masa pregătită la Cantina de ajutor social este dusă în recipiente termice la Şcoala 3 şi este împărţită beneficiarilor de către agentul de pază. Se asigură masă caldă doar celor cazaţi la Şcoala 3 şi în Centrul de noapte, ceilalţi botoşăneni înscrişi la Cantina de ajutor social primind în această perioadă, hrană rece.

Centrul va fi deschis şi pe timp de zi dacă vremea se răceşte

Centrul de la Şcoala 3 este deschis în intervalul 16:00 – 8:00. „Aceste persoane sunt identificate de poliţişti sau jandarmi, sunt duse la UPU, unde trec printr-o procedură de verificare medicală sumară şi după aceea ajung în centrul de la Şcoala 3”, a mai spus Dorin Burlacu, adăugând că, în condiţiile în care va fi foarte frig, programul centrului va fi modificat, urmând a fi deschis şi pe timpul zilei. Este cunoscut faptul că unele dintre persoanele fără adăpost refuză ajutorul, preferând în continuare să doarmă sub cerul liber.

La Centrul de noapte, care funcţionează în aceeaşi clădire cu Cantina de ajutor social, sunt cazate alte 23 de persoane fără adăpost.

Cosmin Andrei, primarul municipiului, a declarat că municipalitatea va colabora cu Asociaţia Happy şi cu toate ONG-urilor care vor dori să se implice în sprijinirea persoanelor fără adăpost.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Botoșani, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
4.6 ° C
5 °
4.4 °
70 %
2.7kmh
100 %
mie
7 °
joi
15 °
vin
14 °
sâm
13 °
Dum
12 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dragobetele nu a trecut cu bine chiar pentru toţi îndrăgostiţii.

EDITORIAL

Ca (aproape) orice trăitor al acestor timpuri, sunt și eu prezent pe o rețea de socializare, unde în afară de opiniile strict personale concepute...

EPIGRAMA ZILEI

Când l-am întrebat de mațul Cu care făcea cârnațul Mi-a spus cu juma’ de gură : -Nu mai am bre, umplutură!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...