spot_img
sâmbătă, mai 4, 2024
AcasăLocal BTCJ Botoșani amenință Guvernul cu procese

CJ Botoșani amenință Guvernul cu procese

Consiliul Județean (CJ) Botoșani amenință Guvernul cu acționarea în instanță pentru plata datoriilor restante generate de cazarea cadrelor medicale. Anunțul a fost făcut astăzi de președintele CJ Botoșani, Doina Federovici, care susține că procesul reprezintă unul dintre demersurile legale pentru a determina Guvernul României să-și plătească datoriile pe care le are la unitățile hoteliere botoșănene. Este vorba de o sumă restantă de 84.270 de lei față de două unități hoteliere care, în perioada 16 martie – 15 mai 2020, au găzduit cadrele medicale aflate în prima linie în lupta cu virusul SARS-CoV-2.

„Deși pare mică, suma este importantă pentru orice unitate din HoReCa”

„Refuzul asigurării fondurilor necesare decontării totale ale cheltuielilor efectuate de unitățile hoteliere contravine legislației, iar Consiliul Județean nu are pârghiile legale pentru a putea efectua plățile din bugetul propriu. Deoarece există riscul real ca să intrăm într-un blocaj financiar și să punem în pericol și funcționarea instituțiilor subordonate Consiliului Județean prin acumularea unor arierate care nu ne aparțin, am decis să cerem în instanță decontarea acestor cheltuieli. Deși pare mică, suma este importantă pentru orice unitate din HoReCa, mai ales în contextul crizei economice generată de pandemia de coronavirus”, a declarat Doina Federovici, președintele CJ Botoșani.

Solicitarea se bazează pe prevederile Ordonanței Militare nr. 7/4.04.2020, care, susțin reprezentanții CJ, a statuat printre altele că, „în vederea prevenirii răspândirii COVID-19, ministerele cu rețea sanitară proprie și autoritățile administrației publice locale asigură pentru personalul public sanitar, la cerere, spații hoteliere destinate repausului dintre ture sau gărzi, hrana – trei mese pe zi și apă”. Ba mai mult, arată reprezentanții CJ Botoșani, prin Hotărârea de Guvern 201/2020 s-a stabilit alocarea a 42 de milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătății, tocmai pentru asigurarea sumelor necesare astfel încât autoritățile locale să poată încheia contracte cu unitățile hoteliere pentru carantinarea persoanelor întoarse din zonele roșii și a personalului medical din spitalele care tratau pacienți bolnavi de COVID-19.

Ministerul Sănătăţii ar fi trebuit să transfere contravaloarea serviciilor de cazare şi masă

CJ Botoșani a încheiat cu celeritate contracte cu două unități hoteliere din municipiu și, chiar dacă instituția este parte a contractului, reprezentanții CJ consideră că legislația prevede clar că plata serviciilor cu masa și cazarea cade în sarcina Ministerului Sănătății, Consiliul Județean neavând nicio pârghie legală pentru a face aceste plăți. În acest sens, oficialii CJ se apără cu o prevedere din Hotărârea de Guvern 201/2020, care a stabilit că „Decontarea cheltuielilor aferente carantinei prevăzute la art. 32 alin. (2) lit. c) din Regulamentul sanitar internațional (2005), se asigură prin transfer din bugetul Ministerului Sănătății în baza unui contract de decontare”.

 „Este clară distincția dintre obligația de a asigura cazarea și masa pentru cadrele medicale aflate în prima linie în luptă cu acest teribil virus, pe care Consiliul Județean și-a dus-o la îndeplinire, și cea de decontare a cheltuielilor care revine, potrivit legislației adoptate de actualul Guvern, Ministerului Sănătății prin intermediul Direcției de Sănătate Publică. Pentru ca această situație să nu împieteze asupra activității Consiliului Județean, a instituțiilor subordonate și a agenților economici locali afectați de criza din domeniul HoReCa, am făcut acest demers în instanță”, a adăugat Doina Federovici, președintele CJ Botoșani.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
20.6 ° C
21 °
20.5 °
40 %
4kmh
5 %
sâm
18 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
24 °
mie
12 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...