spot_img
miercuri, mai 29, 2024
AcasăLocal BTNiciun incident electoral în județ

Niciun incident electoral în județ

Pe raza județului Botoșani procesul electoral se desfășoară în condiții normale în toate cele 427 de secții de votare, organizate în 353 de locații. Este mesajul transmis de reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție (IPJ), care au precizat că până la ora 13 în județ nu a fost înregistrat niciun incident electoral.

„Având în vedere amploarea activităților care sunt în sarcina Ministerului Afacerilor Interne în contextul procesului electoral, dar și necesitatea îndeplinirii celorlate misiuni, inclusiv cele de limitare a răspândirii infecțiilor cu SARS COV 2, a fost dispusă suplimentarea dispozitivelor curente de ordine și siguranță publică cu angajați de la alte structuri. Astfel, aproximativ 800 de efective sunt prezente, astăzi în teren, atât pentru asigurarea si menținerea ordinii și siguranței publice cât și pentru prevenirea unor eventuale fraude electorale”, a arătat Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Botoșani.

Filtre ale poliţiştilor pe drumurile din judeţ

Potrivit acelorași surse, pe drumurile publice din județ sunt organizate filtre ale polițiștilor rutieri dotați cu autospeciale cu aparate radar pentru monitorizarea traficului .

„Precizez faptul că forțele de ordine angrenate în misiunile de astăzi vor acționa cu profesionalism și celeritate pentru rezolvarea sesizărilor privind posibile incidente electorale și vor trata cu echidistanță orice sesizare, indiferent de calitatea persoanelor care sunt implicate în aceasta. Conform legii, președintele biroului electoral al secției de votare are obligația să ia toate măsurile pentru a asigura corectitudinea operațiunilor de votare și pentru ca alegerile să decurgă în bune condiții”, a adăugat Delia Nenișcu.

Propaganda electorală în ziua votului se amendează

În afară de membrii biroului electoral al secției de votare, de candidați, și de celelalte persoane prevăzute de reglementările legale, nicio altă persoană nu poate staționa în locurile publice din zona de votare sau în localul de vot mai mult decât timpul necesar pentru votare. Persoanele care refuză să se conformeze dispozițiilor președintelui biroului electoral al secției de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot și în împrejurimi poate primi o amendă între 1.500 și 4.500 de lei. Sfătuirea alegătorilor la sediul secțiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit competior electoral se sancționează cu amendă cuprinsă între 4.500 de lei și 10.000 de lei. Cu aceeași amendă se sancționează și continuarea propagandei electorale.

Au drept de vot cetățenii români care au peste 18 ani, inclusiv cei care împlinesc astăzi această vârsta.

Aparate de forografiere interzise în cabina de vot

Reamintim faptul că fiecare alegător are dreptul la un singur vot pentru alegerea Senatului și un singur vot pentru alegerea Camerei Deputaților. În cadrul acestui proces electoral se utilizează Sistemul Informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal. Președintele secției de votare poate lua măsuri ca staționarea unui alegător în cabina de votare să nu se prelungească nejustificat. Este interzisă utilizarea în cabina de vot a aparatelor de fotografiere, înregistrare sau preluare de imagini.

Măsuri de protecţie anti-covid pe durata votului

Alegătorii și toate celelalte persoane implicate în procesul electoral trebuie să respecte măsurile speciale de protecție stabilite în contextul pandemiei de COVID 19, astfel încât să fie evitată răspândirea virusului SARS COV 2.

Accesul alegătorilor în sediul secției de votare se va face eșalonat, pentru a evita aglomerările. Alegătorii sunt obligați să poarte masca de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, și să își dezinfecteze mâinile la intrarea în sediul secției de votare și la ieșire.

Persoanele care reprezintă un risc crescut de a dezvolta o formă gravă de COVID 19 de exemplu, au vârsta peste 65 de ani, au diabet zaharat sau alte boli cronice ori au imunitate deficitară, pot solicita acces prioritar în localul de vot.

Închisoare pentru împiedicarea unei persoane să voteze

Împiedicarea unei persoane să voteze se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Persoana care votează fără a avea acest drept, votează de două sau mai multe ori sau prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă și interzicerea unor drepturi. Cu aceeași pedeapsă se sancționează utilizarea unui act de identitate nul sau fals, ori a unui buletin de vot fals. De asemenea, tentativa la infracțiunile electorale se pedepsește.

„Pentru prevenirea unor evenimente negative, vă recomandăm să respectați legislația electorală și regulile de conviețuire socială. Sesizați orice încălcare a legislației la numărul unic de urgență 112 sau celui mai apropiat reprezentant M.A.I.”, a adăugat Delia Nenișcu.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
16.6 ° C
16.6 °
14.3 °
96 %
3.9kmh
100 %
mie
18 °
joi
22 °
vin
27 °
sâm
29 °
Dum
28 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În campanie se mai fac și din astea, că electoratul e atent și la oameni și la animale.

EDITORIAL

Acum ceva zile, Marcelașul cel Viteaz a tras o fugă în Turcia, de unde a venit cu ceva vești bune: românii nu mai au...

EPIGRAMA ZILEI

Moldoveanul și munteanul Sunt frați buni cu ardeleanul Doar Romanul e dușmanul Unuia, numit Vâlceanu...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

Happy Cinema vă invită să vă bucurați de o serie de filme captivante care vor aduce bucurie și zâmbete pe chipurile copiilor. Luna iunie,...

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...