spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăLocal BTNova Apaserv încheie anul cu mari probleme financiare

Nova Apaserv încheie anul cu mari probleme financiare

Societatea Nova Apaserv încheie anul 2020 cu mari probleme financiare. Deşi au fost făcute numeroase demersuri, la această dată încă nu s-a reuşit deblocarea conturilor operatorului, măsură instituită pe 10 octombrie, la solicitarea Aquaterm. Această societate are de primit de la Nova Apaserv 7,5 milioane de lei, după ce a avut câştig de cauză în instanţă.

Nu ştim ce o să facem după 1 ianuarie. Am scris la Ministerul Fondurilor Europene şi acum analizăm toate variantele. Nu putem obţine un credit de la nicio bancă comercială deoarece avem popriri pe cele şase conturi. Vom discuta Prefectură, la Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă să vedem ce posibilităţi sunt pentru ca să obţinem un credit de la fondul de rezervă de stat. Practic, până la urmă nu cerem nimic gratis, cerem nişte bani ca să putem să ieşim din situaţia asta şi pentru ca să putem să asigurăm în continuare servicii”, a declarat Albert Tanasă, directorul general al Nova Apaserv.

Potrivit oficialului, de două luni toţi banii care au intrat în conturi s-au dus pe această poprire, iar operatorul nu a putut să plătească nici un leu la furnizori. Societatea Aquaterm a primit până acum trei milioane de lei din 7,5 milioane de lei. „Practic, dacă s-ar putea de la rezerva de stat, de undeva să primim un credit, cu dobândă, fără dobândă, am putea plăti şi am debloca conturile şi am intra într-o normalitate pe activitatea curentă”, a explicat oficialul.

„Este greu de gestionat activitatea curentă”

Albert Tanasă a adăugat că este greu de gestionat activitatea curentă. Poprirea nu afectează fondul de salarii, în schimb sunt mari probleme în a asigura banii necesari pentru combustibil.

Avem probleme. Dimineaţa nu ştim cum să împărţim bonurile. Am ajuns efectiv să putem face plăţi de 5000 de lei din încasări, că aşa spune legislaţia când ai conturile poprite nu poţi să faci prin cont  operaţiuni. Numai cu 5000 de lei, bani cash, trimitem la benzinării să alimentăm ca să putem să trimitem echipele la avarii şi stabilim care avarii se rezolvă”, a mai spus Albert Tanasă.

În următoarele zile vor fi şi alte discuţii pe tema problemelor cu care se confruntă Nova Apaserv, la Consiliul Judeţean şi Prefectură.  „Noi tot identificăm prevederi legale, dar de fiecare dată ni se spune că nu ne încadrăm. Exista posibilitatea contractării unor credite dar pentru pentru societăţile care au obţinut un certificat de stare de urgenţă, ori noi nu ne-am încadrat, măsura a vizat IMM-uri, nu şi operatorii. Dacă aveam acel certificat, puteam face acum un credit în baza situaţiei financiare care a fost până acum cu pandemia. De asta spun că facem demersuri să obţinem un credit, că până la urmă mai vorbim de 4,5 milioane de lei, nu vorbim de o sumă de cinci milioane de euro”, a concluzionat Albert Tanasă.

Proces câştigat de Aquaterm

Societatea Aquaterm a câştigat procesul cu Nova Apaserv de la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României. Procesul a pornit de la un diferend privind construcţia reţelei de canalizare pentru comunele Vorona şi Tudora.

Contractul, în valoare de peste 48 de milioane de lei, a fost câştigat de asocierea dintre Aquaterm SRL Botoşani, Niliten Infraestructuras (Spania) şi Transporturi Auto SA (TASA) Botoşani, după contestaţii la procedura de achiziţie care dăduse un alt câştigător.

Ordinul de începere a lucrărilor a fost dat pe 27 noiembrie 2015, dar după efectuarea unei treimi, constructorul a notificat operatorul de apă că proiectul este greşit şi nu-l poate duce la bun sfârşit fără o modificare a acestuia, care implica, bineînţeles, şi resurse financiare suplimentare. Reprezentanţii operatorului de apă au refuzat acest lucru şi, după mai multe runde de negocieri, au reziliat contractul „din culpa constructorului”.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
20.6 ° C
20.6 °
19.9 °
39 %
4.5kmh
0 %
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
22 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...