spot_img
miercuri, mai 29, 2024
AcasăLocal BTContinuă demersurile pentru preluarea Cinematografului Unirea

Continuă demersurile pentru preluarea Cinematografului Unirea

Municipalitatea botoşăneană nu renunţă la demersurile vizând preluarea Cinematografului Unirea. „Voi pune bani în buget pentru a plăti datoriile pe care le are regia autonomă care gestionează Cinematograful Unirea, pentru a finaliza procedurile, astfel încât cinematograful să ajungă în patrimoniul primăriei pentru a fi reabilitat şi pentru a-i da o destinaţie cu precădere culturală”, a declarat primarul Cosmin Andrei.

Edilul a adăugat că va organiza o dezbatere publică în care botoşănenii să spună care este cea mai bună destinaţie pentru acest imobil, dacă va fi reabilitat sau va fi construit un alt  imobil în locul actualului cinematograf.

Pentru a ajunge în patrimoniul primăriei, corespondenţa cu RADEF spune că trebuie să preluăm atât activul, cât şi pasivul. Pasivul este undeva între 300.000 şi 400.000 de lei, care reprezintă nişte datorii pe care le au cei de la regia autonomă şi pe care, de altfel, inteţionez să le bugetez, să le plătesc, pentru a finaliza această înţelegere. Consider că este un demers bun. Putem avea o casă a instituţiilor de cultură, care să ofere şi spaţii pentru ONG-uri care activează în acest domeniu, care să ofere un centru cultural pentru tinerii merituoşi din Botoşani, care nu au unde să se exprime”, a concluzionat Cosmin Andrei.

Demersuri începute în anul 2009

Demersurile vizând preluarea cinematografului au fost începute în  2009, însă nu au avut finalitatea dorită din cauza modificărilor legislative şi tergiversărilor RADEF.

În ianuarie 2017, consilierii municipali au aprobat proiectul vizând aprobarea notificării Regiei Autonome de Distribuție și Exploatare a Filmelor România-Film în vederea preluării cinematografului din proprietatea privată a statului, în domeniul public al municipiului Botoșani, împreună cu terenul și bunurile mobile aferente.

În martie 2020, primarul Cătălin Flutur, anunţa că au fost înaintate adrese în vederea preluării cinematografului.

Este o idee la care nu renunț. Suntem singurii care putem să dăm valoare acelei clădiri, singurii care putem să preluăm și personalul. Ne interesează această clădire pentru că este într-o zonă centrală și vrem să facem un centru multicultural, să dăm un loc și Filarmonicii din Botoșani, ca să nu mai stea în chirie la Casa Sindicatelor”, spunea atunci Cătălin Flutur.

Clădirea trebuie reabilitată în patru ani

Ordonanţa de urgenţă privind cinematografia, reglementează în favoarea administraţiei publice locale posibilitatea de preluare a sălilor de spectacol cinematografic, în baza unei notificări transmisă RADEF. În termen de zece zile de la primirea notificării, Regia era obligată să-şi desemneze reprezentantul şi să semneze protocolul de predare – primire, lucru care nu s-a întâmplat.

În termen de patru ani de la preluarea cinematografului, această clădire trebuie reabilitată. Mai mult, municipalitatea trebuie să preia şi personalul cinematografului, dar şi să asigure difuzarea periodică a filmelor pentru o perioadă de 15 ani.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
17.7 ° C
18.8 °
17.6 °
83 %
4.7kmh
100 %
mie
18 °
joi
22 °
vin
27 °
sâm
27 °
Dum
27 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În campanie se mai fac și din astea, că electoratul e atent și la oameni și la animale.

EDITORIAL

Acum ceva zile, Marcelașul cel Viteaz a tras o fugă în Turcia, de unde a venit cu ceva vești bune: românii nu mai au...

EPIGRAMA ZILEI

Moldoveanul și munteanul Sunt frați buni cu ardeleanul Doar Romanul e dușmanul Unuia, numit Vâlceanu...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

Happy Cinema vă invită să vă bucurați de o serie de filme captivante care vor aduce bucurie și zâmbete pe chipurile copiilor. Luna iunie,...

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...