spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăLocal BTTot mai puţini botoşăneni subvenţionaţi pentru încălzire

Tot mai puţini botoşăneni subvenţionaţi pentru încălzire

Creşterea salariului minim şi plecarea foarte multor botoşăneni la muncă în străinătate se reflectă şi în situaţia privind ajutoarele la încălzire acordate de către stat. Datele centralizate de Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) arată că numărul beneficiarilor de ajutoare la încălzire a scăzut. Astfel, dacă la 31 decembrie 2020, la nivelul județului Botoșani, era înregistrat un număr de 6.587 de beneficiari de ajutor pentru  încălzirea locuintei, în această categorie, în sezonul rece trecut, se regăseau 7.176 botoşăneni.

Cei mai mulţi beneficiari, respectiv 5374 (faţă de 5639 în sezonul rece trecut), sunt cei care primesc ajutor pentru încălzirea cu lemne.

„În luna ianuarie 2021 se vor face plăți în sumă de 204.372 lei”

Potrivit celor precizate de Sebastian Tocariu, directorul AJPIS, efortul bugetar pentru plata acestor ajutoare în luna decembrie 2020 a fost de  1.214.307 lei. În această sumă intră 51.686 de lei reprezentând contravaloarea ajutorului acordat pentru clienţii Modern Calor, respectiv 1.162.621 de lei pentru cei care îşi încălzesc locuinţele cu lemne. “În luna ianuarie 2021, pe baza fundamentărilor întocmite, se vor face plăți în sumă de 204.372 lei. Menționăm că plata pentru încălzirea cu lemne se face o singură dată pentru tot sezonul rece  iar pentru celelalte modalități de încălzire plata se face lunar”, a explicat Sebastian Tocariu.

Astfel, în această lună, valoarea ajutoarelor, defalcate în raport cu sursa de încălzire este următoarea: 60.066 de lei pentru clienţii Modern Calor, 57.419 lei pentru cei care au surse de încălzire racordate la reţeaua de gaz, 2.119 pentru cei care au surse de încălzire electrice şi 84.768 de lei reprezentând contravaloarea ajutorului pentru lemne (banii pentru lemne vor ajunge la cei care au depus cereri mai târziu şi nu au mai intrat la plată în luna decembrie – n.r.).

Ajutoare oferite în funcţie de venituri

În sezonul rece trecut, suma totală plătită beneficiarilor de ajutoare la încălzire a fost de 2.006.220 de lei, dintre care 324.760 la energia termică, 410.633 de lei pentru cei care au centrale pe gaz, 17.104 de lei pentru cei care au surse de încălzire racordate la reţeaua electrică, respectiv 1.253.723 de lei pentru botoşănenii care au sobe pe lemne.

În funcţie de veniturile solicitanţilor, ajutorul pentru gaze naturale are un cuantum cuprins între 262 de lei şi 20 de lei pe lună, în timp ce la lemne este între 54 de lei şi 20 de lei pe lună. La energie electrică, cuantumul maxim al ajutorului este de 240 de lei şi ajunge până la valoarea minimă de 20 de lei pe lună. În cazul clienţilor Modern Calor, tot în funcţie de venituri, se diminuează factura lunară de la 100% până la 10%, în cazul persoanelor singure, respectiv de la 90% până la 5%, în cazul familiilor.

Condiţii pentru acordarea ajutorului

Pentru acordarea ajutorului cu energie termică, limita venitului mediu net lunar pe membru de familie este de 786 lei în cazul familiilor şi 1.082 lei în cazul persoanei singure.

Pentru acordarea ajutorului cu gaze naturale, energie electrică, precum şi cel cu combustibili solizi sau petrolieri, limita venitului net pe membru de familie este de 750 lei atât în cazul familiilor cât şi în cazul persoanei singure.

Ajutoarele pentru încălzirea locuinţei cu energie electrică se acordă doar în situația în care acesta este principalul sistem de încălzire utilizat.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
17 ° C
19.8 °
16.6 °
44 %
5.2kmh
27 %
sâm
18 °
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

În urmă cu aproape un an, mai exact pe 14 aprilie 2023, în „Monitorul de Botoșani”, apărea sub umila mea semnătură un editorial intitulat...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...