miercuri, februarie 28, 2024
AcasăLocal BTDecizie ministerială - Se micşorează numărul elevilor dintr-o clasă

Decizie ministerială – Se micşorează numărul elevilor dintr-o clasă

Sorin Mihai Câmpeanu, ministrul Educației, a decis ca numărul de elevi în clasele de început de ciclu, în învăţământul liceal cu frecvență – zi, să scadă. Astfel, pentru filiera tehnologică și învățământul profesional, inclusiv dual, precum şi pentru filiera vocațională – profil sportiv, teologic, pedagogic şi învățământul liceal de artă numărul elevilor va fi redus de la 28 la 24. Clasele pentru filiera teoretică vor avea câte 26 de elevi, nu 28 ca până acum.

Joi, 21 ianuarie, a fost transmis la Monitorul Oficial ordinul de ministru pentru aprobarea Metodologiei privind fundamentarea cifrei de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat, evidența efectivelor de preșcolari și elevi școlarizați în unitățile de învățământ particular, precum și emiterea avizului conform în vederea organizării rețelei unităților de învățământ preuniversitar pentru anul școlar 2021-2022.

Având în vedere modificările promovate, activitățile specifice mobilităţii personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar (privind constituirea, încadrarea şi vacantarea posturilor didactice/catedrelor din unităţile de învăţământ preuniversitar) au fost decalate corespunzător”, au transmis reprezentanţii ministerului.

Proiectul planului de şcolarizare realizat de IŞJ trebuie refăcut

Inspectoratele Şcolare trebuie să transmită până pe 1 februarie 2021, la Ministerul Educaţiei, proiectele planurilor de școlarizare revizuite conform noilor reglementări, în vederea fundamentării cifrei de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat.

Oficialii din educaţia botoşăneană au lucrat în această perioadă la proiectul planului de şcolarizare pentru anul 2021- 2022. În urmă cu o săptămână, Gabriel Hârtie, inspector şcolar general, anunţa că vor fi mai puţine clase a IX-a la nivelul judeţului Botoşani deoarece numărul elevilor din clasa a VIII-a este cu 1.100 mai mic faţă de cel de anul trecut. „E prima generaţie care a făcut clasa pregătitoare, an în care nu a fost obligatorie înscrierea copiilor în clasa pregătitoare şi s-a creat acest decalaj de peste o mie de copii, decalaj care impune o reducere a numărului de clase a IX-a cu 37 – 40 de clase”, declara în urmă cu o săptămână inspectorul şcolar general.

Dat fiind ordinul privind numărul de elevi dintr-o clasă, numărul claselor a IX-a din proiectul planului de şcolarizare realizat de IŞJ va creşte.

Restrângerile de activitate nu vor putea fi evitate

Gabriel Hârtie a explicat că, atunci când scade numărul de clase apar şi restrângeri de activitate, deoarece tot planul de şcolarizare se raportează la numărul elevilor.

Noi ştiam că vine această generaţie, tocmai în sensul de a fi mai atenţi cu angajările, pe ce perioadă se fac acestea şi aşa mai departe, ca să nu avem acum foarte mult de suferit. Sperăm să avem cât mai puţine restrângeri de activitate, dar depinde cum aşezăm acest plan de şcolarizare pentru a nu fi afectaţi mulţi colegi”, a concluzionat Gabriel Hârtie. Potrivit oficialului, oferta de şcolarizare va include aceleaşi specializări, însă numărul de clase va fi diminuat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Botoșani, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
4.6 ° C
5 °
4.4 °
70 %
2.7kmh
100 %
mie
7 °
joi
15 °
vin
14 °
sâm
13 °
Dum
12 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dragobetele nu a trecut cu bine chiar pentru toţi îndrăgostiţii.

EDITORIAL

Ca (aproape) orice trăitor al acestor timpuri, sunt și eu prezent pe o rețea de socializare, unde în afară de opiniile strict personale concepute...

EPIGRAMA ZILEI

Când l-am întrebat de mațul Cu care făcea cârnațul Mi-a spus cu juma’ de gură : -Nu mai am bre, umplutură!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...