marți, iunie 18, 2024
AcasăLocal BTMemorialul Ipoteşti a aderat la o platformă dedicată cooperării internaţionale

Memorialul Ipoteşti a aderat la o platformă dedicată cooperării internaţionale

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu a aderat la „Platforma dedicată cooperărilor diasporei academice și de excelență cu mediile instituționale și profesionale din România”, la invitația Excelenței Sale, ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu. Platforma a fost construită de Ambasadă, alături de membri ai diasporei academice şi cu participarea Mitropoliei Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, precum și a Asociației de IT Citizen Next, în cadrul unui Consorțiu partenerial.

Miza consorțiului este de a sprijini și a dezvolta proiecte de cooperare internațională, bazate pe inițiative comune și coparticipare, precum și realizarea unui transfer de expertiză între profesioniștii de înaltă reputație profesională din diaspora română și mediile instituționale și profesionale din România.

Aşa după cum se arată în invitaţia de aderare transmisă Memorialului Ipoteşti, Ambasada „a construit o serie de reţele profesionale ale diasporei din Germania (universitari și cercetători de marcă, șefi de clinici, IT-iști, prestigioși oameni de cultură, manageri de top, experți în problematica mediului, asistenți sociali etc.), alături de o serie de instituţii de profil de prestigiu din România”.

În acelaşi document se mai precizează că „în România, proiectul a fost primit cu multă deschidere şi dorinţă de implicare din partea Academiei Române (16 Institute de cercetare din cadrul acesteia), alături de Universităţile din Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara, Sibiu, Brașov și Alba-Iulia, precum și de o serie de instituții centrale precum Ministerul Cercetării, Ministerul Sănătății, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni etc”.

Structura parteneriatului din cadrul Platformei este construită pe trei piloni

Pilonul cultural-identitar vizează  promovarea patrimoniului cultural şi de cunoaştere din spaţiul românesc în vederea consacrării acestuia ca partener activ şi de substanţă în cadrul dialogului intercultural şi al patrimoniului cultural comun european.

Prin pilonul profesional vor fi sprijinite cooperările internaționale, prin dezvoltarea de proiecte şi parteneriate de tradiție.

Pilonul de solidaritate are drept scop sprijinirea cazurilor aflate în dificultate şi implicarea diverselor reţele profesionale (medici, psihologi, asistenți sociali, avocați, traducători, profesori etc.) în realizarea unei sintaxe a solidarității, inclusiv în contextul pandemiei COVID- 19.

În cadrul acestei asocieri, ar putea fi inițiate o serie de acțiuni cu obiective comune care vor viza promovarea patrimoniului eminescian și a culturii române în Germania și România, precum și în alte spații ale mediului internațional; construirea unor proiecte de promovare a culturii române, pornind de la poziția strategică deținută de Eminescu în cadrul patrimoniului cultural românesc și de la importanța consacrării Zilei Culturii Naționale pe 15 ianuarie”, a declarat Ala Sainenco, directorul Memorialului Ipoteşti.

 

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
22.9 ° C
25.9 °
22.8 °
64 %
2.1kmh
47 %
mar
22 °
mie
33 °
joi
24 °
vin
28 °
sâm
32 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Şantierele electorale au ajuns şi în faţa primăriei. Doar că zelul muncitorilor parcă nu mai e deloc la fel.  

EDITORIAL

Stăm foarte prost… Despre rezultatul alegerilor locale și europarlamentare e vorba. Noul USL a făcut ce era de făcut și a „câștigat” alegerile, procentele...

EPIGRAMA ZILEI

Deși-i mereu colorat În vopsele doctrinare, Lumea s-a edificat Că nu-i … de nicio culoare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...