spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăLocal BTParlamentarii botoșăneni tac ca peștii și votează doar ce li se pune...

Parlamentarii botoșăneni tac ca peștii și votează doar ce li se pune în față

@ Parlamentarii aleși la începutul lunii decembrie sunt total irelevanți la București @ Colegii lor din țară cer miniștrilor drumuri, împăduriri sau chiar metrou, pe când botoșănenii abordează teme generale, văzute la televizor @ Câțiva senatori și deputați au deschis gura doar când au depus jurământul

Activitatea parlamentarilor botoșăneni este sublimă, dar lipsește cu desăvârșire. În cele cîteva luni de mandat trecute deja, niciunul dintre cei 9 parlamentari nu a adus măcar în discuție numele județului. Asta în timp ce parlamentarii de Cluj au cerut ministrului Cristian Ghinea includerea metroului pentru finanțare prin PNRR iar cei de Iași și Neamț au solicitat urgentarea documentației pentru autostrăzile A7 și A8, București – Suceava și Iași – Târgu Mureș.

Extrem de activ în media, deputatul PSD Marius Budăi este vicepreședinte al Camerei Deputaților. De la validarea sa și până acum, Budăi a semnat moțiunea contra ministrului sănătății, Vlad Voiculescu, a depus o declarație politică, în scris, și a adresat două întrebări miniștrilor în funcție: una legată de înghețarea pensiilor iar cealaltă vizând sprijinirea mediului de afaceri. Așadar, nimic legat, în mod direct, de Botoșani.

Drancă, Feodorov și Pătrăuceanu au vorbit doar la depunerea jurământului

Cu toate acestea, Marius Budăi este un parlamentar activ. Colegul său, deputatul USR Andrei Iulian Drancă a vorbit o singură dată în plen, atunci când a depus jurământul. Drancă nu are întrebări, nu are interpelări, nu are inițiative legislative semnate.

La un același nivel se află și deputatul AUR Lucian Feodorov, cu diferența că Feodorov a vorbit de 4 ori în ședința de validare. În rest, activitatea este total inexistentă. Constantin Neculai Pătrăuceanu, de la PSD, a vorbit și el doar când a depus jurământul, apoi a demisionat și, de la 1 februarie, a fost înlocuit cu Alexandra Huțu (foto).Alexandra Huțu e deputat de la 1 februarie

În doar câteva zile, aceasta a avut o declarație politică, a înregistrat o interpelare și a semnat moțiunea contra ministrului sănătății. Declarația politică și interpelarea vizează educația și sănătatea, precum și strategia de vaccinare a profesorilor. Așadar, nici Alexandra Huțu nu a cerut și nu a reclamat ceva legat de Botoșani.

Deputatul Șlincu și-a făcut țintă din ministrul sănătății

Deputatul PSD Dan Constantin Șlincu este, și el, preocupat de problemele națiunii, nu de cele ale circumscripției în care a fost ales. Săptămâna trecută, Șlincu l-a interogat pe ministrul Vlad Voiculescu iar titlul întrebării înregistrată la Camera Deputaților este „De ce a fost nevoie de 4 incendii în spitale și 30 de persoane decedate, ca să începeți să vă gândiți să luați măsuri pentru siguranța cadrelor medicale și a pacienților?”.

Pe lângă aceste realizări, Dan Constantin Șlincu a mai avut și o declarație politică prin care îl ataca pe ministrul sănătății și a semnat moțiunea împotriva acestuia. Șlincu nu i-a cerut nimic lui Vlad Voiculescu pentru Botoșani, acțiunile și declarațiile sale au fost doar politice.

La Senat e chiar mai rău

Singurul deputat liberal de Botoșani, Costel Șoptică, a avut și el o activitate irelevantă pentru alegătorii din județ. El a avut o singură luare de cuvânt, atunci când a depus jurământul, și a semnat două proiecte legislative inițiate de Alina Gorghiu. Unul dintre ele vizează concedierea profesorilor iar cel de-al doilea e legat de modificarea Statutului, astfel încât deputații chiulangii să nu mai fie plătiți.

La Senat, lucrurile stau chiar mai rău decât la Camera Deputaților. Niciunul dintre cei trei senatori nu a adresat interpelări sau întrebările legate de Botoșani iar stenogramele parlamentare îi indică doar că au votat. Astfel, una dintre intervențiile păstrate în stenograme este următoarea: „Bună seara! Sunt senator Lucian Trufin, PSD Botoșani, votul meu este pentru la toate punctele de pe ordinea de zi; de fapt, de la 1 la 8”.

Cristian Achiței vrea liniște când se cântă imnul

În total, senatorul Trufin de la PSD are 9 luări de cuvânt, în toate indicând faptul că a votat. O activitate identică a avut-o și Dorinel Cosma, de la AUR: 9 luări de cuvânt, toate indicând votul acordat. Cei doi nu au semnat inițiative legislative și nu au adresat întrebări și interpelări, deși sunt în opoziție.

Singurul senator de la putere, liberalul Vasile Cristian Achiței, a semnat două proiecte legislative inițiate de colegii săi de partid. Primul proiect vizează interzicerea aplicării de inscripții și simboluri pe drapelul național, precum și impunerea păstrării tăcerii pe perioada intonării imnului. Cea de-a doua inițiativă semnată de Achiței se referă la majorarea unor pedepse din Codul Penal.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
19.5 ° C
19.6 °
18.8 °
43 %
3.7kmh
0 %
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
23 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...