joi, februarie 22, 2024
AcasăLocal BTAleșii locali dau zeci de hotărâri ilegale

Aleșii locali dau zeci de hotărâri ilegale

Zeci de hotărâri ale consiliilor locale sau dispoziții date de primarii comunelor au fost considerate drept ilegale, pe parcursul anului 2020, în urma verificărilor efectuate de Instituția Prefectului pe linia controlului legalității actelor emise de autoritățile publice locale. Potrivit prefectului Dan Nechifor, anul trecut au fost verificate 30.135 de acte administrative, alte 1.165 fiind analizate la începutul lui 2021. În total, a fost vorba de 167 de hotărâri ale Consiliului Județean, 4.797 de hotărâri ale consiliilor locale, 258 de dispoziții ale președintelui CJ și 20.649 de decizii ale primarilor.

O parte din hotărâri considerate ilegale

Dintre acestea, 30.113 au trecut de controlul de legalitate, însă 72 de acte au fost considerate ilegale, fiind vorba de 26 de hotărâri ale consiliilor locale și 46 de decizii ale primarilor. „Toate aceste acte administrative au fost retransmise emitentului, care le-a modificat sau revocat fără să mai fie nevoie de acțiuni în instanță în Contenciosul administrativ”, a arătat prefectul județului, Dan Nechifor.

Cele mai multe dispoziții de primar care au necesitat modificări sau chiar revocarea au fost emise în comunele Drăgușeni (18 cazuri) și Văculești (15 situații). În schimb, în comunele Vorona și Vârfu Câmpului au fost consemnate câte două cazuri, în timp ce la Darabani, Ștefănești, Bălușeni, Cristești, Lozna, Coțușca, Dângeni, Hlipiceni și Rădăuți Prut au fost restituite câte o dispoziție de primar.

În ceea ce privește consiliile locale, trei hotărâri ale Consiliului municipal Dorohoi au trebuit revizuite, și câte două hotărâri la Botoșani, Darabani, Viișoara, Suharău și Vârfu Câmpului. În cazul municipiului Botoșani, prefectul a făcut plângere prealabilă către Consiliul municipal, cerând să se revină asupra hotărârii prin care a fost votat bugetul pe 2020, după ce aleșii locali au respins proiectul propus de primar și au aprobat un amendament, fără a mai supune aprobării și celelalte articole. Revizuiri au necesitat și câte o hotărâre emisă de consiliile locale Drăgușeni, Durnești, Bălușeni, Corni, George Enescu, Dimăcheni, Cristești, Mihai Eminescu, Vorniceni, Ungureni, Stăuceni, Santa Mare și Văculești.

„La verificarea legalității s-au avut în vedere în primul rând respectarea normelor de tehnică legislativă în elaborarea actelor normative, existența întregii documentații care a stat la baza emiterii sau adoptării actelor normative, precum și indicarea corectă a temeiului legal care stă la baza emiterii sau adoptării actelor”, a adăugat prefectul Dan Nechifor.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Botoșani, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
3.7 ° C
3.8 °
0.5 °
79 %
2.2kmh
25 %
joi
11 °
vin
13 °
sâm
14 °
Dum
13 °
lun
13 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

De când leul a ajuns să valoreze fix doi bani, începe lumea să-l dea la gunoi.

EDITORIAL

România a dat lumii mai multe recorduri, mai mult sau mai puțin notabile. La capitolul calități vocale îl avem în primul rând pe Ilie...

EPIGRAMA ZILEI

Cu iubita lui drăguță Îl zărești la orice pas, El o duce de mânuță, Ea de… nas! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...