sâmbătă, februarie 24, 2024
AcasăLocal BTRevista de Studii Româneşti "Glose" - un proiect al Memorialului Ipoteşti

Revista de Studii Româneşti „Glose” – un proiect al Memorialului Ipoteşti

În ianuarie 2020, apărea primul număr, dublu, al Revistei de Studii Românești „Glose“, lansată de Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu“, cu un program ce propunea construirea unei platforme participative, dedicate cooperării în rețea, deschisă universitarilor din mediul academic român și din mediile academice din străinătate.

Potrivit celor precizate de Ala Sainenco, directorul Memorialului Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii „Mihai Eminescu”, din cauza pandemiei, multe inițiative culturale fie au fost amânate, fie au beneficiat de reformulări dintre cele mai creative. „Proiectul Revistei de la Ipotești, chiar dacă nu a fost scutit el însuși de inevitabile tangaje, a mers mai departe. Simpla constatare a evidențelor este de natură a oferi un sentiment tonic, menit a încuraja continuarea demersurilor de dezvoltare a acestui proiect. Într-un astfel de context, ne bucurăm că numărul de pagini al revistei a crescut, geografia colaborărilor a înscris nume noi, iar tematica propusă s-a confirmat, cuprinzând și alte domenii care au consolidat-o”, a declarat Ala Sainenco.

Astfel, în deschiderea noului număr, revista include un interviu maraton, „de colecție“, acordat de Excelența Sa, Emil Hurezeanu, Ambasadorul României la Berlin. În cadrul acestuia sunt prezentate multe subtilități ale „bătăliilor“ duse într-una dintre cele mai efervescente capitale culturale ale Europei, pentru promovarea patrimoniului cultural, de sensibilitate și cunoaștere din spațiul românesc.

De asemenea, interviul oferit de Luisa Valmarin, Profesor Emerit al Universității din Pisa (Italia), clarifică distincția dintre studiul științific și lectura diletantă în cazul operei lui Eminescu, așa cum apare în teritoriile studiilor românești din Italia.

Revista „Glose” are consiliu onorific

Totodată, Ala Sainenco semnalează „cu deosebită bucurie și gratitudine” inițierea Consiliului Onorific al Revistei <Glose> prin acceptul generos al participării Ilinei Gregori (Profesor Emerit, Universitatea Liberă din Berlin – Germania) și Christinei Zarifopol – Illias (Profesor Emerit, Indiana University – SUA), alături de Academician Klaus Bohman (Academia Saxonă din Leipzig, director al Institutului Moldova din Leipzig, Profesor Emerit al Universității din Leipzig).

„Pentru Revista Ipoteștiului, participarea și girul implicit acordat acestui proiect de către acești trei corifei ai studiilor românești din străinătate, reprezintă fără îndoială un privilegiu și, totodată, o imensă responsabilitate. Și pentru că – așa cum se spunea –, din moment ce este evident că proiectul nu mai are cum să dea înapoi, putem spune cu toată recunoștința că suntem bucuroși să contribuim în continuare și cât mai serios la construirea unei comunități a specialiștilor în studii românești, reunind deopotrivă pe cei mai interesanți universitari din România și centrele de românistică din străinătate”, a concluzionat Ala Sainenco.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Botoșani, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
16.4 ° C
16.7 °
13.9 °
50 %
1.8kmh
100 %
sâm
16 °
Dum
13 °
lun
14 °
mar
10 °
mie
10 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Bine că mai avem şi patrioţi pe două roţi. Care mai sunt şi ecologişti pe deasupra.

EDITORIAL

Așa cum era de așteptat, anul 2024 e din ce în ce mai interesant, mai ales pentru trăitorii din spațiul mioritic. E interesant și...

EPIGRAMA ZILEI

Cât de tont poate să fie Nu am nicio îndoială, Că pe lâng-a lui soție Și-aparențele-l înșeală… Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...