miercuri, iulie 24, 2024
AcasăLocal BTBustul lui IC Brătianu, din nou în atenţia consilierilor municipali botoşăneni

Bustul lui IC Brătianu, din nou în atenţia consilierilor municipali botoşăneni

Pe 28 aprilie, la iniţiativa consilierilor municipali liberali, USR – PLUS şi PRO România, a fost convocată o şedinţă extraordinară pentru a fi dezbătut proiectul vizând acceptarea, de principiu, a unei donaţii a PNL, respectiv bustul lui IC Brătianu. Bustul a fost comandat de consilierul municipal Maricel Maxim şi a fost realizat de profesorul Dorel Constantinică. Alesul local liberal a plătit pentru bust 1.500 de euro.

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Practic, după votarea proiectului de hotărâre, ar urma să fie derulată procedura vizând amplasarea bustului lui IC Brătianu în Parcul Junior.

Demersuri începute în anul 2017

Demersurile vizând bustul lui IC Brătianu au început în mai 2017, când liberalii au primit Certificatul de urbanism. Liderii liberalilor botoşăneni credeau că vor finaliza toate procedurile, pentru ca bustul să fie dezvelit în 2018, Anul Centenar. Ca un semn de omagiere a lui IC Brătianu, pentru contribuţia pe care a avut-o la dezvoltarea României Mari. Proiectul a fost, însă, respins de câteva ori în deliberativul local de către consilierii PSD, fără însă ca aceştia să-şi motiveze votul.

Nu pot să cred că cineva în România, în An Centenar, poate să respingă un proiect de amplasare a bustului unei personalităţi care a contribuit la făurirea României Mari”, declara în 2018 Dănuţ Huţu, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură.

În martie 2019, după ce iniţiativa a fost respinsă pentru a opta oară în CL, primarul Cătălin Flutur a decis ca bustul să fie pus pe holul primăriei, lângă biroul său.

Bustul a fost mutat într-o magazie a primăriei

În februarie 2021, bustul primului preşedinte al Partidului Naţional Liberal, personalitate care a contribuit la făurirea României Mari, a fost mutat într-o magazie a Primăriei Botoşani. „E un gest urât, josnic. Dacă cineva avea de luat o asemenea hotărâre, mă aşteptam să mă fi contactat şi să-mi fi spus că nu e binevenit bustul lui IC Brătianu în primărie. Pur şi simplu am înţeles că l-au dus într-o magazie. E păcat că cei din conducerea actuală a primăriei nu înţeleg că era vorba despre o personalitate a istoriei României, nu neapărat a unui partid politic. Chiar dacă a fost primul preşedinte al PNL, IC Brătianu a pus bazele dezvoltării României Moderne”, a spus Maricel Maxim.

Consilierul liberal s-a declarat dezamăgit de modul în care s-a acţionat, adăugând că actuala conducere a primăriei, probabil şi-ar fi dorit „un bust al lui Ion Iliescu sau Dragnea”.

Primarul dă vina pe conotaţiile politice

Primarul Cosmin Andrei a confirmat atunci că „bustul este într-o magazie la primărie”. „Bustul este în sediul primăriei, este foarte bine păstrat şi căutăm o destinaţie potrivită pentru că în faţa biroului meu era nepotrivit cu plăcuţa pe care a pus-o domnul Flutur, cu aspecte eminamente politice. Pentru că nu a scris că a fost primul ministru al României, ci că a fost membru fondator al PNL, un pic nepotrivit pentru Primăria Botoşani. Dar asta nu înseamnă că nu putem discuta despre punerea acestui bust în valoare”, a mai spus Cosmin Andrei.

Rămâne de văzut dacă aleşii locali vor dezbrăca haina politică şi vor decide ca bustul lui IC Brătianu să fie amplasat în zona centrală a municipiului Botoşani.

Deja ai votat!

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Botoșani
cer fragmentat
21.4 ° C
21.7 °
19.9 °
93 %
2kmh
60 %
mie
29 °
joi
26 °
vin
24 °
sâm
32 °
Dum
36 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Asta mai lipsea la „Mavromati”. Când plouă afară, plouă şi în spital.  

EDITORIAL

România a luat-o razna rău de tot. Și, cu zi ce trece, e tot mai rău, nici măcar un semn că situația ar avea...

EPIGRAMA ZILEI

Un lucru trebuie să știi Când vei fi avansat în post: Din prima clipă-ncepi să fii Noul viitor fost... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...