luni, ianuarie 13, 2025
AcasăLocal BTPlanuri pentru realizarea picturii la Biserica "Sfântul Gheorghe"

Planuri pentru realizarea picturii la Biserica “Sfântul Gheorghe”

Preotul Dumitru Mateciuc, parohul Bisericii „Sfântul Gheorghe”, a anunţat că acest lăcaş de cult emblematic pentru municipiul Botoşani va fi pictat. „Biserica nu a fost pictată niciodată şi noi acum încercăm, după ce se finalizează reabilitarea, să realizăm şi această lucrare. Iniţial, am prins realizarea picturii în proiect, dar nu am primit finanţare pentru că biserica nu a fost pictată niciodată. Nicolae Iorga a vrut să picteze această biserică şi mai mulţi preoţi au încercat, au făcut devize de lucrări. Ideea sau politica, să spunem aşa, a monumentelor, a fost, cel puţin până acum, ca biserica să rămână aşa cum a lăsat-o ctitora (Doamna Elena Rareş – n.red.). Dacă ar fi trăit ctitora, cu siguranţă ar fi pictat-o, cum a pictat şi celelalte ctitorii. Vrem să împlinim visul Doamnei Elena Doamna şi, după ce va fi reabilitată biserica, din fonduri proprii, cu ajutorul enoriaşilor, vom picta biserica”, a declarat preotul paroh Dumitru Mateciuc.

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Potrivit acestuia, pictura va fi realizată în ton cu epoca în care a fost ctitorită biserica. „Sperăm să o realizăm, sănătoşi să fim”, a concluzionat Dumitru Mateciuc.

Lucrările de reabilitare au început anul trecut

Lucrările la Biserica “Sfântul Gheorghe” au început anul trecut, pe 10 august. Reabilitarea Bisericii „Sfântul Gheorghe” se realizează printr-un proiect cu finanțare europeană în valoare de 1,56 milioane de euro. Conform contractului, lucrările vor fi finalizate în maxim 24 de luni, până cel târziu în data de 10 august 2022.

La partea de infrastructură s-au realizat toate consolidările pentru fundaţii. S-au decapat toate tencuielile care erau realizate, s-a făcut injectarea în masă şi acum lucrăm la realizarea tiranţilor (element de construcție confecționat din cabluri, lanțuri, bare de oțel sau din beton armat, care are rolul de a prelua forțe de întindere – n.r.). Practic, se dau nişte găuri la partea superioară a bisericii prin interiorul peretelui şi se ancorează partea superioară cu partea inferioară pentru o mai bună comportare în timp. Sunt 79 de tiranţi. Concomitent cu realizarea lucrărilor de structură, realizarea lucrărilor de arhitectură, vom începe tencuielile interioare şi exterioare, reabilitarea componentelor artistice”, a explicat inginerul Cezar Bobescu.

Acesta a apreciat că reabilitarea Bisericii „Sfântul Gheorghe” este un proiect reuşit. „Noi avem contract pe doi ani. Am început lucrările anul trecut pe 10 august şi sper să le finalizăm anul acesta, în septembrie – octombrie, să scurtăm timpul la jumătate”, a mai spus Cezar Bobescu.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
-0.6 ° C
-0.4 °
-0.6 °
84 %
0.9kmh
100 %
lun
-1 °
mar
0 °
mie
1 °
joi
2 °
vin
5 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

De pe vremea când jandarmii aveau steagurile. Acu steagurile sunt la alții și jandarmii îi păzesc.

EDITORIAL

Zeci de mii de firme din întreaga țară își restrâng activitatea sau chiar se închid. Sunt fie Întreprinderi Mici și Mijlocii (IMM) locale, fie...

EPIGRAMA ZILEI

Dragostea, supremul har E o chestie lumească Inventată de-un avar Ca să nu plătească…   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...