luni, decembrie 2, 2024
HomeLocal BTCinci oferte pentru reabilitarea Muzeului Județean

Cinci oferte pentru reabilitarea Muzeului Județean

Până în momentul de față au fost depuse cinci oferte de către asocieri de firme în ceea ce privește reabilitarea și restaurarea Muzeului Județean Botoșani. Astfel, printre societățile care s-au înscris la licitație se află Asocierea Simion Tehnoconstruct, SC MTA Structural Engineers, Euras, asocierea de firme Smeogal Construct, Gruppo GE.DI., Gruppo SRL și STOOD Project, asocierea Construcții Unu, Elma Stil și Arc Design, asocierea ABC -CON Internațional, Restaco, General Construct, Polarh Design, dar și asocierea dintre Manelli Impresa, Interactive Design și Tehno Consulting Solution.

„Deja am început pregătirea, împachetarea obiectelor de patrimoniu în cutii speciale pentru transportarea acestora”

Aurel Melniciuc, managerul muzeului Județean Botoșani, a precizat că „în momentul de față procesul de reabilitare se află în faza de analiză, au fost depuse cinci oferte de către asocieri de firme,  undeva la începutul lui august ar trebui să se finalizeze, iar dacă nu sunt contestații, prin septembrie –octombrie se va semna contractul. După semnarea contractului mai avem timp încă 6 luni să vedem unde va fi mutat, momentan nu se știe, cel mai probabil ne vom orienta spre locații private, am avea nevoie de cel puțin 1.000 de metri pătrați. Noi deja am început pregătirea, împachetarea obiectelor de patrimoniu în cutii special pentru transportarea acestora”.

Investiție de peste 7 milioane de euro

În vara anului 2019 Consiliul Județean Botoșani a aprobat indicatorii tehnico-economici ai reabilitării clădirii Muzeului Judeţean de Istorie, care presupun cheltuieli totale de aproximativ 36 de milioane de lei cu tot cu TVA, adică peste 7,6 milioane de euro. Din această sumă, partea pe care CJ-ul o va suporta va fi de aproximativ 580 de mii de lei, adică ceva mai mult de 120 de mii de euro.

Mai mult, consilierii judeţeni au şi aprobat predarea clădirii Muzeului către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, iar de acum urmează să identifice un spaţiu în care patrimoniul muzeului, inclusiv obiectele de tezaur, să fie depozitate pe perioada reabilitării clădirii, adică pentru minim trei ani şi şase luni, la cât este estimată perioada de proiectare şi reabilitare a clădirii.

Ce presupune reabilitarea muzeului

Reabilitarea Muzeului presupune lucrări de amploare, mai exact vor trebui consolidate fundaţia şi pereţii de piatră de la demisol prin injectarea în masa zidăriei de mortar fluid, vor fi consolidaţi şpaleţii cu bolţi de la demisol, se vor efectua placări cu plase sudate pe traseul fisurilor/crăpăturilor cu tencuială armată şi realizarea unor cămăşuieli armate cu bare independente cu grosime de 15 centimetri, pe faţa interioară a bolţilor de la demisol.

De asemenea, va trebui decapată toată tencuiala şi rostuită zidăria, iar fisurile de până la trei milimetri vor fi injectate cu mortar sau răşini epoxidice. Se va interveni şi se vor reface tencuiala, finisajele, dar şi elementele decorative.

În multitudinea de lucrări prinse se regăseşte şi înălţarea mansardei Muzeului şi amenajarea aici a spaţiilor administrative. „Practic aici vor fi mutate toate spaţiile administrative, birouri şi depozite. Astfel vom extinde spaţiul expoziţional de la 17 săli la 23 de săli de expunere plus crearea unor spaţii destinate unor activităţi cu publicul (ateliere creative, săli multimedia)”, declara anul trecut directorul Muzeului, Aurel Melniciuc.

Odată cu reabilitarea, Muzeul va fi dotat şi cu două lifturi pentru personal şi materiale. De asemenea, se vor reface toate instalaţiile, iar spaţiul expoziţional va fi modernizat pentru a face faţă cerinţelor tinerei generaţii.

Acesta ar fi primul proiect de reabilitare a unui muzeu făcut de CNI.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Botoșani
cer fragmentat
4.9 ° C
5 °
3.3 °
98 %
0.5kmh
83 %
lun
5 °
mar
5 °
mie
4 °
joi
2 °
vin
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cu ocazia renumărării voturilor, a trecut și prefectul la munca de jos.

EDITORIAL

Indiferent cine a câștigat ieri și indiferent cine va câștiga lunea viitoare, cu toții vor avea o misiune extrem de dificilă: să facă echilibristică...

EPIGRAMA ZILEI

Ar înflori România Iute și fără efort Dacă am da la export Tupeul, lenea, prostia!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...