marți, iunie 18, 2024
AcasăLocal BTIon Caramitru - "Acest premiu vine să împlinească o viaţă" (video)

Ion Caramitru – „Acest premiu vine să împlinească o viaţă” (video)

Ion Caramitru a primit astăzi, la Ipoteşti, Premiul pentru promovarea operei eminesciene.Acest premiu la aproape 80 de ani cât am acum, vine să împlinească o viaţă şi asta m-a emoţionat”, a spus Ion Caramitru.

Înainte de festivitate, actorul, fost ministru al Culturii în perioada 1996 – 2000, a creionat câteva dintre evenimentele care le-au legat de marele nostru poet naţional. Acesta a arătat că tot ce are legătură cu Eminescu are o încărcătură emoţională aparte. Prima întâlnire cu poezia eminesciană a avut-o în familie, când mama lui, iubitoare de poezie, i-a rostit primele versuri de Eminescu. Apoi a făcut Liceul „Mihai Eminescu” din Bucureşti, unde a avut norocul unui profesor de limba română împătimit de Eminescu, Vladimir Dogaru.

„Când îl preda pe Eminescu, avea o aură parcă sfinţită. De la el am învăţat respectul faţă de structura limbii româneşti exprimată atât de profund în poezia lui”, a spus Ion Caramitru. În facultate, ca student, la studiul poeziei, s-a aplecat în special către Eminescu şi a debutat în teatru în rolul lui Eminescu, la Teatrul Naţional. „Rădăcinile astea sunt semnificative în evoluţia unui om, dar mai ales a unui artist împătimit de cultura limbii pentru că actorii, aş spune eu, sunt preoţii limbii literare. Ei trebuie să rostească cel mai bine şi cel mai frumos cuvântul românesc, limba maternă”, a adăugat Ion Caramitru.

Acesta a amintit că, atunci când a ajuns la conducerea Ministerului Culturii, a pregătit o hotărâre de Guvern care avea la primul punct facsimilarea manuscriselor lui Eminescu, care a fost şi rămâne visul de împlinire a acestui periplu în opera lui Eminescu, cerută şi de Perpessicius, Noica şi de toţi marii intelectuali ai neamului nostru. A urmat Memorialul Ipoteşti, apoi ediţia bibliofilă, care a debutat cu opera întreagă a lui Eminescu.

„Ipoteşti a centrul spiritual al neamului”

Manifestarea de astăzi, de la Ipoteşti, a fost cu adevărat organizată în cinstea lui Eminescu. Eminescu a fost omagiat la el acasă, iar emoţia a fost cuvântul la ordinea zilei.

Eminescu e creatorul limbii noastre moderne, datorită lui vorbim o limbă curată, o limbă semnificativă, o limbă cu semnificaţii adânci. Iar opera lui duce şi mai departe această idee, plasându-l în constelaţia marilor poeţi europeni, ori lucrul acesta nu e de ici de acolo. Acest Memorial la care am contribuit şi eu cât am putut, reprezintă, Laurenţiu Ulici spunea frumos, Weimarul României. Aşa cum nemţii îl cultivă pe Goethe şi îl consideră patronul limbii germane, aşa şi noi, aici, la Ipoteşti, putem spune că e centrul spiritual al neamului. Aici s-a născut, aici s-a format în perioada copilăriei lui, de aici a plecat şi uite-l tot aici se întoarce”, a declarat Ion Caramitru.

Fostul ministru al Culturii a adăugat că noi suntem „privilegiaţii a cel puţin două mari evenimente legate de datele vieţii lui”. „1989 a reprezentat 100 de ani de la naşterea lui şi a coincis cu schimbarea fundamentală a istoriei recente şi l-am putut pomeni atunci, în timpul Revoluţiei, cu asupra de măsură. Apoi, această zi a naşterii lui devine şi Ziua Naţională a Culturii, iar 15 iunie, mereu şi mereu, e ziua în care ne amintim de el la modul în care s-a petrecut astăzi, aici, şi le mulţumesc celor care se ocupă de asta”, a concluzionat Ion Caramitru.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
18.7 ° C
18.9 °
18.6 °
83 %
1kmh
39 %
mar
28 °
mie
32 °
joi
25 °
vin
28 °
sâm
33 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Şantierele electorale au ajuns şi în faţa primăriei. Doar că zelul muncitorilor parcă nu mai e deloc la fel.  

EDITORIAL

Stăm foarte prost… Despre rezultatul alegerilor locale și europarlamentare e vorba. Noul USL a făcut ce era de făcut și a „câștigat” alegerile, procentele...

EPIGRAMA ZILEI

Deși-i mereu colorat În vopsele doctrinare, Lumea s-a edificat Că nu-i … de nicio culoare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...