miercuri, iulie 24, 2024
AcasăLocal BTA fost semnat contractul pentru modernizarea Drumului Mănăstirilor

A fost semnat contractul pentru modernizarea Drumului Mănăstirilor

Direcția Județean de Drumuri și Poduri (DJDP) Botoșani, aflată în subordinea Consiliului Județean, a semnat contractul pentru modernizarea drumului județean 208 H între Vorona – Oneaga – Pădureni. Astfel, în urma unei licitații organizată de DJDP, lucrările vor fi realizate de o asociere de firme condusă de societatea Trans Asfalt Prod SRL, OPR Asfalt Timișoara și Obras Publicas Y Regadios Sa (Toledo – Spania).

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Valoarea contractului este de 29.786.236,42 lei cu TVA, iar termenul de execuție al celor 12,7 kilometri de drum este de 16 luni.

Demersuri începute în 2017

Povestea drumului începe prin 2017, când s-a aprobat modernizarea acestuia prin Programul Național de Dezvoltare Locală – etapa II. Atunci, guvernul a alocat 25,8 milioane de lei pentru șoseaua județeană care urma să lege mănăstirile din zonă – Vorona, Oneaga, Coșula și Zosin. Consiliul Județean urma să contribuie 635.000 de lei, doar că ulterior costurile de execuție au crescut din cauza majorării salariilor minime din construcții. Recalcularea s-a făcut în 2018, însă firma care a câștigat licitația Transporturi Auto SA, a solicitat o nouă recalculare, iar CJ a refuzat acest lucru.

Prin urmare, firma a renunțat la contract, după care a intrat în insolvență. Așa se face că în primăvara acestui an DJDP a trebuit să organizeze o nouă licitație, plecându-se de la o nouă valoare de 31 milioane de lei.

Lucrările costă cu aproape 2 milioane de euro în plus

În prezent, valoarea actualizată a investiției se ridică la aproape 38 de milioane de lei (n.r. – aici sunt incluse și celelalte costuri privind proiectarea și autorizarea), din care contribuția CJ va fi de aproximativ 15 milioane de lei. Prin urmare, din cauza modificărilor prețurilor la materiale și manoperă, cei aproape trei ani în care au întârziat lucrările au „umflat” costul drumului cu peste 10 milioane de lei, adică 2 milioane de euro. Este drept, situația a fost generată în mare parte de primul constructor, care a executat doar o parte dintre lucrări, după care s-a retras.

„Acesta, la vremea respectivă, a venit cu un preț mai mic, iar apoi, la scurt timp, a solicitat recalcularea, ceea ce nu era tocmai legal și nici corect din punct de vedere al concurenței”, a spus președintele Consiliului Județean, Doina Federovici. Săptămâna viitoare, urmează să fie predat amplasamentul, după care asocierea de firme va trebui să treacă la execuția lucrărilor.

 

Deja ai votat!

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Botoșani
cer fragmentat
21.4 ° C
21.7 °
19.9 °
93 %
2kmh
60 %
mie
29 °
joi
26 °
vin
24 °
sâm
32 °
Dum
36 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Asta mai lipsea la „Mavromati”. Când plouă afară, plouă şi în spital.  

EDITORIAL

România a luat-o razna rău de tot. Și, cu zi ce trece, e tot mai rău, nici măcar un semn că situația ar avea...

EPIGRAMA ZILEI

Un lucru trebuie să știi Când vei fi avansat în post: Din prima clipă-ncepi să fii Noul viitor fost... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...