sâmbătă, iulie 27, 2024
AcasăLocal BTPandemia a crescut numărul firmelor intrate în insolvenţă

Pandemia a crescut numărul firmelor intrate în insolvenţă

Pandemia de Covid 19 și-a pus amprenta în ceea ce privește societăţile comerciale şi persoanele fizice autorizate din judeţul Botoşani care au intrat în insolvenţă, cifra fiind în creștere. Astfel, potrivit unei statistici realizată de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), în perioada 1 ianuarie – 31 mai 2021, 13 firme au intrat în insolvenţă. În aceeaşi perioadă a anului trecut doar 9 au intrat în această procedură.

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Botoșaniul se află printre județele în care s-au înregistrat cele mai puține insolvențe, alături de Harghita (6, în scădere cu 57,14% față de aceeași perioadă din 2020, când au fost înregistrate 14 insolvențe) și Vasluiul (11, în scădere cu 37,50% faţă de 2020, când au fost 8). Totuși, trebuie luat în calcul faptul că în Botoșani sunt mai puține firme decât în orașele care se află în fruntea topului, astfel că acesta este și unul dintre motivele pentru care se află în lista județelor cu cele mai puține insolvențe.

Cele mai multe firme intrate în insolvenţă sunt în Bucureşti 

Potrivit ONRC cele mai multe firme şi PFA-uri (persoane fizice autorizate) intrate în insolvenţă au fost înregistrate în București, respectiv 503, în creștere cu 138,39%, comparativ cu aceeași perioadă din 2020, când au fost înregistrate 211 insolvențe. Ierarhia continuă cu judeţele Cluj, cu 215 insolvențe, în creștere de 131,18% (93 insolvențe în 2020) și Bihor, cu 194, în creștere cu 25,97%, față de aceeași perioadă a anului trecut (154 insolvențe în 2020).

De asemenea, și în Timiș s-a înregistrat o creștere cu 19,63%. Astfel, în primele cinci luni ale acestui an au fost 128 insolvențe, iar în aceeași perioadă din 2020, au fost înregistrate 107.

La nivelul întregii ţări s-au înregistrat 2.520  insolvenţe, cu 54,03% mai mult, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut când au fost înregistrate 1.636.

Pe domenii de activitate, cel mai mare număr de insolvenţe a fost consemnat în comerţul cu ridicata, amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, respectiv 774 (plus 69,74%), în construcţii – de 409 (plus 56,11%) şi în industria prelucrătoare – de 317 (48,83%).

Insolvența reprezintă situația în care o companie sau o persoană fizică autorizată nu își poate achita datoriile, mai exact, cheltuielile depășesc venitul.

În ceea ce privește numărul suspendărilor de activitate la Botoșani, acestea sunt în scădere, arată statistica realizată de ONRC. Astfel, în primele cinci luni ale acestui an şi-au suspendat activitatea 44 de de firme şi PFA-uri, față de 52 în aceeași perioadă a anului trecut, fiind astfel o scădere de 15,38%.

La nivel naţional, în perioada 1 ianuarie-31 mai, şi-au suspendat activitatea 5.149 de firme, în creștere cu 25,28%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când și-au suspendat activitatea 4.110 firme.

Deja ai votat!

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Botoșani
cer senin
16.6 ° C
16.7 °
16.1 °
97 %
2.3kmh
0 %
sâm
29 °
Dum
34 °
lun
28 °
mar
27 °
mie
27 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Şeful de la NovaApaserv, singur şi debusolat după şedinţa Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, în care toată lumea l-a întrebat de ce nu este...

EDITORIAL

E an electoral, prin urmare e firesc ca discuțiile cu pretenții patriotice să ocupe o mare parte din timpul românilor, mai ales a celor...

EPIGRAMA ZILEI

Pe-un velier mi-ar fi plăcut Să admirăm albastra zare Dar n-ai venit, că tu ai vrut Pe-un altul, c-un catarg mai mare ...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...