Rentierii agricoli botoșăneni care vor să obțină viza anuală a carnetelor de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) pentru a încasa, astfel, banii pentru renta viageră agricolă aferentă anului 2020, trebuie să transmită online documentele necesare acestei proceduri, până pe 31 august.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Doar în cazuri excepționale, cei care nu au posibilitatea de a transmite electronic documentele, se pot prezenta fizic pentru a le depune la Centrele APIA.
“Rentierii agricoli trebuie să transmită prin mijloace de comunicație electronică la centru judeţean APIA Botoșani copie buletin, paşaport și copie a contractelor de arendare, deciziile de la comisiile de expertiză medicală grad I sau II, decizia pentru limită de vârstă (dacă e cazul), dovadă cont bancar active și procura notarială. Aceste documente vor fi puse la dispoziția APIA de către rentier/împuternicit/mandatar/curator prin mijloace electronice, poștă sau curier”, au transmis reprezentanții APIA.
Plata rentei viagere agricole, se efectuează într-o singură rată anuală, până la data de 30 noiembrie 2021, prin raportarea la cursul mediu de schimb valutar calculat de Banca Naţională a României din anul pentru care aceasta se datorează, prin mandat poştal sau virament bancar.
În cazul decesului rentierului, renta viageră agricolă încetează la acea dată, iar renta datorată acestuia în anul 2020 poate fi încasată de moştenitorii săi în anumite condiţii şi după depunerea la oricare centru judeţean al APIA.
În perioada 1 ianuarie – 31 august 2020 au fost vizate 1.230 de carnete de rentieri agricoli. Anul acesta, până la data de 30.06.2021, au fost vizate 821 de carnete.
Potrivit legii, „rentierul agricol este persoana fizică în vârstă de peste 62 de ani care nu are şi nu va deţine în proprietate, cumulate în timp, mai mult de 10 ha de teren agricol extravilan, pe care le înstrăinează prin acte între vii sau le arendează, total ori parţial”.