sâmbătă, iulie 20, 2024
AcasăLocal BTUniţi în credinţă - Zeci de credincioşi la slujba oficiată în cinstea...

Uniţi în credinţă – Zeci de credincioşi la slujba oficiată în cinstea Sfântului Ioan Iacob Hozevitul

Sfântul Ioan Iacob de la Neamţ, cunoscut şi ca Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, a fost cinstit astăzi în mai multe biserici botoşănene, dar şi la mănăstirea ridicată la Crăiniceni – Horodiştea, localitatea unde a văzut lumina zilei în anul 1913.

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Zeci de credincioşi au participat astăzi la slujba de la  Biserica „Sfântul Ioan Iacob”, aflată în cartierul Manoleşti Deal. Slujba a fost oficiată de preotul Ghedeon Huţănaşu, stareţul Mănăstirii Sihăstria Voronei, preotul Constantin Diaconaşu, parohul Bisericii de la Spitalul Judeţean Suceava şi preotul paroh Radu Constantin Zaiţ. În finalul slujbei, preotul Constantin Huţanaşu (foto 1) a vorbit despre viaţa Sfântului Ioan Iacob, omul lui Dumnezeu,care a avut smerenia drept virtute. „Smerenia este haina lui Hristos. Mândria este păcatul care ne depărtează de Dumnezeu. Să ne străduim să fim bineplăcuţi lui Dumnezeu şi apoi oamenilor. Totdeauna Sfântul Ioan Iacob Hozevitul va fi cu noi când îl vom chema în rugăciune. Să-l rugăm pe Sfântul Cuvios Ioan Iacob Hozevitul să ne ajute să dobândim fericirea şi mântuirea cea veşnică”, a spus părintele Constantin Huţănaşu. Totodată, părintele a arătat că Sfântul Ioan Iacob a fost cel care i-a adunat pe credincioşi la slujbă. „Sfântul Ioan Iacob este pururi viu în Împărăţia lui Dumnezeu. Cu sufletul este la Domnul, iar cu trupul, prin sfintele sale moaşte, este printre noi”, a adăugat Constantin Diaconaşu. Biserica unde părintele este paroh are în patrimoniu părticele din moaştele câtorva sfinţi, printre care şi cele ale Sfântului Ioan Iacob Hozevitul.

La slujbă a participat şi Maica Teoctista, (foto 2), de la Aşezământul Românesc din Ierihon, care, potrivit celor precizate de preotul Constantin Diaconaşu „merge foarte des la Hozeva şi ştie multe lucruri minunate care se petrec la racla cu moaştele Sfântului Cuvios Ioan Iacob Hozevitul„.

La rândul său, preotul Radu Constantin Zaiţ (foto 3) a declarat că astăzi au fost oficiate Utrenia şi Sfânta Liturghie în cinstea ocrotitorului bisericii şi al parohiei, şi, de ce nu, ocrotitorul oraşului şi al Moldovei. „Îi mulţumim încă o dată pentru purtarea de grijă, pentru dragoste, pentru îndemnul pe care ni-l dă pentru a face ca tot ceea ce împlinim aici să împlinim spre slava lui Dumnezeu şi spre întâlnirea cu Domnul Hristos şi, în acelaşi timp, spre bucuria Sfântului Ioan Iacob Hozevitul„, a declarat preotul. Radu Constantin Zaiţ le-a mulţumit credincioşilor pentru râvna şi dragostea pe care o au pentru ocrotitorul parohiei şi a mulţumit şi tinerilor membri ai Corului Theofania, care au cântat atât de frumos la Sfânta Liturghie. „De fiecare dată slujba Sfântului Ioan Iacob Hozevitul, în ziua praznicului său, are o intensitate deosebită”, a concluzionat preotul paroh.

În finalul slujbei, au fost împărţite bucate tradiţionale, dar şi coliva cu chipul Sfântului Ioan Iacob, pregătită de călugării de la Mănăstirea Sihăstria Voronei.

 

Deja ai votat!

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Botoșani
câțiva nori
29.4 ° C
29.9 °
28.9 °
28 %
3.5kmh
15 %
sâm
32 °
Dum
28 °
lun
30 °
mar
33 °
mie
33 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Aşa-i la noi circuitul apei în natură: lichidul vital se scurge dintr-o ţeavă spartă într-o canalizare înfundată.

EDITORIAL

A devenit oficial. Ostașul s-a săturat să tot stea în slujba țării și vrea președinte. Nu știm sigur dacă visează să doarmă la Cotroceni...

EPIGRAMA ZILEI

Mult mai bine vom trăi, Bani la buget or să fie Dacă se va stabili Un impozit pe prostie!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...