spot_img
marți, aprilie 30, 2024
AcasăLocal BTFestivalul Concurs al Fanfarelor, la Botoșani (video)

Festivalul Concurs al Fanfarelor, la Botoșani (video)

Zeci botoșăneni au participat astăzi la deschiderea celei de-a XV-a ediție a Festivalului Concurs al Fanfarelor, în Parcul „Mihai Eminescu” din municipiu. Evenimentul este organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Botoșani.

„După această pandemie, care se pare că începe să ne lase, am reușit să organizăm această acțiune cu public. Suntem bucuroși că avem ca participanți mulți copii, ceea ce înseamnă că avem un viitor al acestui gen de muzică, respectiv fanfara. Avem participanți din Botoșani, Vaslui, Suceava, Pașcani, dar și din Râmnicu Vâlcea”, a declarat profesorul Mirel Azamfirei de la CJCPCT Botoșani.

În cadrul manifestării au fost prezente și oficialități, printre care președintele Consiliului Județean, Doina Federovici, senatorul Lucian Trufin și deputatul PSD, Alexandra Huțu.

Membrii formaţiilor artistice i-au încântat pe botoşăneni cu genuri muzicale precum folclor, hore, sârbe, bătute, cântece patriotice, marșuri militare, dar și valsuri, polci, mazurci, fantezii.

La festival participă treisprezece fanfare, și anume: „Rotaria Junior” – Palatul Copiilor „Constantin Didilescu” –  Municipiul  Vaslui, „Stemnicul din Fâstâci” – satul Fâstâci, comuna Cozmeşti – Vaslui, „Moștenitorii” – Mileanca, „Tudoreanca” – Tudora, „Gabriel Chaborschi” – Palatul Copiilor, Municipiul Râmnicu Vâlcea, „Lăutarii Valea Mare” – satul Valea Mare, comuna Ivăneşti, Vaslui și fanfara de copii „Corni” – Corni. De asemenea, vor participa și Fanfara din Vorona -Vorona, „Trubadurii Pașcani” – oraşul Paşcani – Iaşi, „Dor de plaiuri Corlățene” – Corlăteni, „Hudeșteanca” – Hudeşti, „Florile Bucovinei Junior – Cândeşti și „Izvorașul Liteni” – Liteni, Suceava.

Cei care vor juriza performanța fanfarelor sunt Vasile Pohoață, etnomuzicolog și realizator emisiuni radio/tv, care este și președintele juriului, profesorul Emil Mandric, fost solist al Filarmonicii din Botoșani și profesorul Mirel Azamfirei.

Concurenții vor fi evaluați pe baza mai multor criterii, cum ar fi autenticitatea repertoriului, calitatea interpretării (realizarea tehnico-artistică, contribuţia personală a interpreților, virtuozitate), specificitatea zonală, caracterul de inedit sau valoarea de unicat.

Pentru cei care vor obține trofeul în cadrul concursului, premiul va fi în valoare de  1.500 lei, premiul I, de 1.200 lei, premiul al II-lea, 1.100 lei, iar premiul al III-lea va fi 1.000 de lei. Pentru cei care vor obține Mențiune sau Premiul de Popularitate, acesta va fi în valoare de 800 lei.

Festival organizat pentru promovarea folclorului muzical

Scopul festivalului este acela de a promova fanfarele tradiţionale, conservarea şi promovarea folclorului muzical specific vetrelor folclorice pe care le reprezintă, stimularea celor mai talentaţi şi valoroşi interpreţi ai folclorului muzical românesc, descoperirea, valorificarea şi promovarea creaţiilor folclorice de certă calitate artistică, îmbogăţirea repertoriului interpreţilor cu creaţii din fondul tradiţional de autentică valoare, readuse în circuitul artistic și contracararea tendinţei de alterare şi vulgarizare a folclorului muzical şi a portului popular.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
11.6 ° C
11.6 °
11.6 °
79 %
1.1kmh
0 %
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
21 °
sâm
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...