joi, iulie 18, 2024
AcasăLocal BTAleşii care se bat pentru pensii speciale trimişi la Bucureşti

Aleşii care se bat pentru pensii speciale trimişi la Bucureşti

Procesul intentat de foștii parlamentari din județ pentru redobândirea pensiilor speciale se va judeca la București. Dosarul, inițiat de opt foști senatori și deputați PDSR sau PSD, a fost înregistrat pe 14 aprilie la Tribunalul Botoșani, însă la primul termen de judecată, care a avut loc pe 14 septembrie, instanța și-a declinat competența în favoarea Tribunalului București, motivat de faptul că actele contestate de cei în cauză au fost emise de o autoritate publică centrală.

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Inițiatorii au invocat atât faptul că ordinele emise de Secretariatul General al Camerei Deputaților și Senatului, prin care li s-a comunicat încetarea plăților, ar fi fost emise fără ca instituția să aibă acest drept, iar temeiul legal, adică Legea 7 din 2021 prin care s-a decis eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari, ar fi neconstituțional. Acțiunea în instanță a fost formulată prin intermediul unei case de avocatură din București, SCA Zamfirescu Racoți Vasile & Parteners, care îi va reprezenta în proces.

Cazul de la Botoșani nu este singular. În total, la nivel național ar fi vorba de 438 de foști parlamentari care au inițiat astfel de acțiuni, procesele fiind deschise la mai multe instanțe, foștii parlamentari încercând să obțină pensiile înapoi. Majoritatea foștilor parlamentari invocau faptul că aceste drepturi, odată obținute, nu puteau fi desființate, ci cel mult diminuate. Deocamdată, nicio instanță din țară nu a pronunțat vreo hotărâre cu privire la cererile foștilor parlamentari, procesele fiind încă pe rol.

Pensii desfiinţate în februarie

Pensiile speciale pentru foștii parlamentari au fost desființate în luna februarie, cu o largă majoritate din partea actualilor deputați și senatori. La scurt timp de la adoptarea legii, Asociația Foștilor Parlamentari a cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională, pe motiv că legea de abrogare a fost discriminatorie, însă Avocatul Poporului nu a dat curs acestei solicitări, considerând că nu sunt motive temeinice.

Un calcul făcut la începutul acestui an arăta că statul român plătea anual circa 12 milioane de lei pentru pensiile speciale a 827 de foști parlamentari. Calculate în funcție de numărul de mandate, pensiile speciale brute ale deputaților și senatorilor variau între 2.131 de lei și 14.930 lei. Aceste sume se adunau însă la pensiile obținute pentru vechimea în muncă.

Deja ai votat!

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Botoșani
cer acoperit de nori
30.6 ° C
30.6 °
30.5 °
50 %
3.5kmh
100 %
joi
29 °
vin
33 °
sâm
32 °
Dum
29 °
lun
27 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

La ce vremuri sunt, e bine să ai ventilator la purtător.    

EDITORIAL

La primul congres al PMR - 21-23 februarie 1948, interpelat de Petru Groza, care i-a atras atenția că închisorile sunt pline de țărani și...

EPIGRAMA ZILEI

Astăzi este prima oară Când vă supun unui test: Spuneți, dragostea de-o vară Intră la ... incest? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...