spot_img
duminică, aprilie 28, 2024
AcasăLocal BTPesta porcină africană continuă să facă ravagii în județ

Pesta porcină africană continuă să facă ravagii în județ

Pesta porcină africană (PPA) continuă să facă ravagii în județul Botoșani, recent înregistrându-se un nou focar în localitatea Mesteacăn din comuna Corni. Suspiciunea de PPA a apărut în cursul zilei de vineri, după ce medicul veterinar a fost sesizat cu privire la faptul că şapte porci dintr-o gospodărie au o stare febrilă.

De precizat este faptul că din cauza faptului ca gospodarul din Corni nu a respectat legislația și nu avea înregistrate decât două din cele șapte animale pe care le deținea, acesta nu a fost despăgubit de stat.

Doar două exploatații au fost despăgubite de la începutul anului

Astfel de cazuri în care proprietarii de animale nu sunt despăgubiți pentru că nu respectă legislația sunt mult mai dese. De exemplu, de la începutul anului, dintre cele șase focare depistate cu proprietari cunoscuți, au fost acordate despăgubiri pentru doar două exploatații, respectiv cele din Cosula și Frumușica. Cei care nu au respectat au fost sancționați contravențional sau cu amendă pentru neanunțarea medicului veterinar despre mișcările de porcine din cadrul gospodăriilor proprii, pentru lipsa crotalierii și nepăstrarea cadavrelor.

„Obligația fiecărui proprietar de animale este de a anunța medicul veterinar din comuna respectivă că un animal a fătat. Animalele trebuie să fie identificate în maximum două luni. La gospodarul respectiv (n.r cel din Corni), în baza de date națională am găsit doar două porcine înregistrate, iar la fața locului erau șapte porcine. În urma anchetei a reieșit că proprietarul nu a respectat legislația, astfel că a fost sancționat”, a declarat Mihai Țurcanu, directorul DSVSA.

Astfel, reprezentanții DSVSA transmit crescătorilor de animale să respecte următoarele reguli, respectiv să anunțe în maximum 48 ore medicul veterinar despre orice caz de îmbolnăvire sau moarte înregistrat, cu reținerea cadavrelor, să crotalieze în maximum 60 zile tineretul porcin din prașilă proprie; la orice sacrificare pentru consum propriu să anunțe medicul veterinar, să predea crotalia auriculara și să semneze formularul de eveniment.

„Recomand proprietarilor de animale să țină legătura cu medicul veterinar, să identifice orice animal se naște și să anunțe orice tăiere pentru consum propriu sau orice caz de îmbolnăvire pentru ca astfel să le putem da banii. Noi, DSVSA Botoșani, ne dorim să despăgubim animalele și putem face acest lucru destul de facil”, a transmis Mihai Țurcanu.

7 focare depistate de la începutul anului

De la începutul anului și până în prezent au evoluat șapte focare PPA la suinele domestic, dintre care șase cu proprietari. Acestea au fost înregistrate în Cosula, Sarata, comuna Mihălășeni, Frumușica, Plopenii Mari, comuna Ungureni, Nicolae Bălcescu, orașul Flămânzi, și Mesteacăn, comuna Corni. De asemenea, a  fost înregistrat un focar cu proprietar necunoscut în localitatea Cerbu, comuna Copălău, potrivit Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani.

Pesta porcină africană nu afectează şi nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă există un impact la nivel social şi din punct de vedere economic.

Aproape 200 de focare de pestă la nivel naţional

Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că aproape 200 de focare de pestă porcină sunt active la nivelul întregii țări. Instituţia a anunțat că la sfârșitul lunii mai au fost raportate 21 de focare noi de pestă porcină africană, lucru care duce bilanțul total la 184 de focare active în întreaga țară.

Potrivit sursei citate, 54 de cazuri noi au fost confirmate la mistreţi. Totodată, din totalul de 184 de focare de pestă porcină africană (PPA), 5 au fost descoperite în exploataţii comerciale şi 3 în exploataţii comerciale de tip A, fiind afectate 93.654 de porcine.

Pesta porcină africană a apărut în 2017 în România

De menționat este faptul că, din data de 31 iulie 2017, de la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România şi până în prezent, au fost diagnosticate 5.733 de cazuri la mistreţi, în 41 de judeţe. În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreţi se sting după cel puţin 2 ani de la apariţia lor.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
10.7 ° C
13.8 °
10 °
82 %
2.4kmh
95 %
Dum
20 °
lun
20 °
mar
19 °
mie
13 °
joi
11 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...