spot_img
duminică, aprilie 28, 2024
AcasăLocal BTLuptă sindicală abandonată pentru funcţii

Luptă sindicală abandonată pentru funcţii

Activitatea sindicală reprezintă o rampă de lansare în funcţii de conducere. Astfel după ce ani la rând au activat în această tabără, unii lideri botoşăneni au acceptat să fie numiţi directori sau inspectori şcolari.

Tonul acestor schimbări a fost dat în urmă cu mulţi ani de la nivel central de către Miron Mitrea, Liviu Pop sau Cătălin Croitoru, care au renunţat la activitatea sindicală şi au ajuns miniştri sau parlamentari.

Sindicalişti în echipa de inspectori şcolari

În această toamnă, lideri de la Liga Sindicatelor din Învăţământ (LSI) şi de la Sindicatul Învăţământului Preuniversitar (SIP) au decis să schimbe tabăra. Profesorul Ana Gabriela Tanasă, lider LSI la Colegiul „A.T. Laurian” a fost numită inspector şcolar. Cadrului didactic i s-a mai propus şi în urmă cu câţiva ani să intre în echipa IŞJ. De asenebea liderul LSI Liviu Romanescu, de la Dorohoi, a fost numit directorul Şcolii 1.

Tot în echipa IŞJ a intrat în această toamnă Marena Funduianu, lider SIP la Şcoala 10. Şi profesorul Marius Rîznic, acum inspector şcolar de istorie, a fost lider SIP la Seminarul Teologic „Sfântul Gheorghe”.

Gheorghe Carmocanu a renunţat la calitatea de membru în Biroul Executiv al SIP pentru a fi inspector şcolar de informatică. Cadrul didactic nu se află, însă, la prima schimbare a taberei. Fost inspector şcolar general adjunct în 2009, el a activat câţiva ani ca lider SIP la Liceul Pedagogic.

Există, însă, şi cazuri în care cei care au deţinut funcţii de conducere ajung să aibă un cuvânt important de spus în plan sindical. Daniela Biolan, inspector şcolar general adjunct în perioada aprilie 2005 – mai 2009, are de câţiva ani o importantă activitate la nivelul SIP, deţinând funcţia de prim – vicepreşedinte.

„Nu pot să-i îngrădesc nimănui dreptul de a avea o ascensiune în cariera profesională”

Liviu Axinte, liderul Ligii Sindicatelor din Învăţământ, a declarat că sindicatul pe care îl conduce nu are şi nici nu-şi doreşte să aibă vreo implicare în numirea directorilor de şcoli sau a inspectorilor.

Atât timp cât marea majoritate a acestor numiri au un substrat politic, cei care îi numesc în funcţii de conducere îşi asumă responsabilitatea în legătură cu persoanele pe care le numesc. Este evident că aceste numiri au o anumită tentă politică, dar aceasta este dovada clară că în cadrul mişcării sindicale colegii noştri au opţiuni politice diferite. Nu am impus nimănui, noi, ca organizaţie, ca un membru, un lider să fie de o anumită orientare politică. Ei au libertatea să fie aşa cum le dictează conştiinţa şi nu pot să-i îngrădesc nimănui dreptul de a avea o ascensiune în cariera profesională, să meargă inspector sau director”, a explicat Liviu Axinte.

Potrivit preşedintelui LSI, cei numiţi în funcţii sunt apropiaţi ai partidelor aflate la guvernare, însă în trecut au fost „colegi care au fost propulsaţi în funcţii de cealaltă tabără politică”. „Cei doi colegi numiţi în funcţii în această toamnă erau utili mişcării sindicale, dar, sigur, fiecare este liber să decidă. Eu mă bucur că oamenii acced în funcţii de conducere, evoluează în carieră”, a concluzionat Liviu Axinte.

Schimbări de tabără acceptate

Paula Nacu, liderul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar, a declarat că are câţiva colegi numiţi în funcţii de către conducerea IŞJ. „Oficialii din educaţie profită de experienţa colegilor noştri acumulată în activitatea sindicală. Din poziţia de lider de sindicat trebuie să ai contact cu tot ce se întâmplă vizavi de nevoile membrilor din organizaţie, legislaţie în principiu. Rolul sindicatului este acela de a urmări punerea în aplicare corectă a legislaţiei. Şi atunci este şi normal că se poate profita de experienţa dobândită pe parcurs”, a precizat Paula Nacu.

Dincolo de aceste numiri şi schimbări de tabără, preşedintele SIP a arătat că este important să existe colaborare în  interesul angajaţilor din învăţământ.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
15.3 ° C
17.6 °
15 °
59 %
2.7kmh
66 %
Dum
14 °
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...