spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăLocal BTCursuri de calificare organizate de AJOFM pentru șomerii  botoșăneni

Cursuri de calificare organizate de AJOFM pentru șomerii  botoșăneni

Botoșănenii care doresc să urmeze un curs de calificare/inițiere pentru a-şi putea găsi mai uşor un loc de muncă, au la dispoziție în această lună trei cursuri organizate de Agenția Județeană pentru Ocuparea forței de muncă (AJOFM) Botoșani și Centrul Regional de Formare Profesională a Adulților (CRFPA) Mureș.

Meseriile pe care le pot învăţa botoşănenii sunt cele de agent de securitate, inspector/referent resurse umane și manichiurist-pedichiurist. Cei interesați trebuie să respecte, însă, o serie de condiţii, mai exact aceștia trebuie să aibă absolvit învățământul general obligatoriu, în cazul cursului de agent de securitate și cel de manichiurist-pedichiurist, iar pentru cursul de inspector resurse umane, trebuie să aibă studii liceale.

„Doritorii se pot înscrie până se ocupă toate locurile la sediul AJOFM, compartimentul de formare profesională. Pentru cursurile de agent de securitate și inspector resurse umane sunt disponibile 15 locuri, iar pentru cel de manichiurist-pedichiurist, 20, a declarat Gabriela Vranciuc, purtător de cuvânt al AJOFM, Botoșani.

Mii de șomeri în județ

La sfârșitul lunii septembrie, în evidențele AJOFM Botoșani erau înregistrați 2.944 șomeri la nivelul județului. Dintre aceștia, 1.364 sunt femei. 704 dintre persoanele înregistrate ca fiind fără ocupație beneficiază de indemnizație de șomaj, iar 2.240 erau șomeri neindemnizați. În ceea ce privește mediul de rezidență, 2000 șomeri provin din mediul rural și 944 sunt din mediul urban.

Persoanele care întâmpină cele mai mari dificultăţi în găsirea unui loc de muncă sunt cele care nu au studii sau au absolvit doar învăţământul primar, respectiv 4 clase. Astfel, aceștia au ponderea cea mai mare în totalul șomerilor înregistrați în evidențele AJOFM, respectiv 32,37%. Urmează șomerii cu nivel de instruire gimnazial care reprezintă 27,07% din totalul șomerilor înregistrați, cei cu învățământ liceal, 20,24%, 15,49% cei cu învățământ profesional, cei cu studii superioare sunt 3,50%, iar cei cu învățământ postliceal 1,32%.

„Structura șomerilor înregistrați pe nivel de ocupabilitate, stabilit prin profilare, se prezintă astfel:926 persoane foarte greu ocupabile,1.152 greu ocupabile,742 mediu ocupabile, iar 124 sunt persoane ușor ocupabile. Încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele noastre”, se arată în comunicatul AJOFM.

În ceea ce privește categoria de vârstă, cei mai mulți șomeri botoșăneni provin din rândul persoanelor cu vârste de peste 55 de ani. Astfel, 815 au peste 55 de ani, 720 între 40 și 49 de ani, 596 au vârste între 50 și 55 de ani, 387 cu vârste peste 25 de ani, 334 între 30-39 de ani și 82 au vârste cuprinse între 25 și 29 de ani.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
10 ° C
10 °
9.4 °
96 %
3.6kmh
100 %
mie
19 °
joi
19 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Asta înseamnă să te pregătești bine pentru programul rabla.

EDITORIAL

Ați auzit ce isprăvi a mai comis Marcelașul cel Viteaz în ultimele zile? Ar cam trebui. Nu de alta, dar românilor le place să...

EPIGRAMA ZILEI

Un termen interesant: Poate fi mașină nouă, Numele unui savant Sau ...  instrument de spart ouă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...