miercuri, iulie 24, 2024
AcasăLocal BTFostul deputat Răzvan Rotaru a pierdut un prim proces în scandalul de...

Fostul deputat Răzvan Rotaru a pierdut un prim proces în scandalul de pe aeroport. Judecătorii au menținut amenzile

Sancționat de polițiști la sfârșitul lui 2019, în urma unui incident petrecut în perimetrul aeroportului „Ștefan cel Mare” Suceava, fostul deputat PSD Răzvan Rotaru (n.r. – actualmente înrolat în Alianța pentru Patrie) nu a reușit să obțină anularea amenzilor în instanță. Deși a contestat procesele verbale întocmite atunci, magistrații i-au respins acțiunea ca neîntemeiată.

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

„Respinge plângerea contravenţională formulată de petentul Rotaru Răzvan – Ilie împotriva proceselor – verbale de contravenție seria PSVX nr. 236981/31.12.2019 şi respectiv seria PF nr. 0449687/31.12.2019, ambele întocmite de către intimatul Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava, ca neîntemeiată. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare, cerere de apel urmând a fi depusă la Judecătoria Suceava”, se arată în hotărârea Judecătoriei Suceava pronunțată joi, 18 noiembrie a.c.

Cu alte cuvinte, instanța a apreciat că procesele verbale au fost corect întocmite, iar sancțiunile aplicate au fost întemeiate și legale. Decizia nu este definitivă, iar fostul parlamentar are posibilitatea să conteste hotărârea la Tribunalul Suceava, pentru a-și apăra punctele de vedere.

Întreg scandalul a izbucnit pe 6 ianuarie 2020, când Bogdan Bănică, preşedinte executiv al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor din România SNPR DECUS a publicat pe pagina sa de Facebook o serie de informaţii cu privire la un incident care ar fi avut loc pe 31 decembrie 2019, în aeroportul „Ştefan cel Mare” din Suceava, şi în care ar fi fost implicat deputatul PSD de Botoşani, Răzvan Rotaru. În acea postare se menţiona că poliţistul de serviciu a observat un autoturism parcat neregulamentar, moment în care i s-a adresat şoferului, pentru a elibera zona. „Pe principiul „pe mine mă vezi, pe ăla nu”, conducătorul auto începe cocălăreala. Ce nu e prins în filmare e că i se solicită documentele de identitate, la care, surpriză: Nu îţi dau niciun act, bă, sunt deputatul Rotaru Răzvan-Ilie, şi îi flutură poliţistului un carton cu poză ştampilată”, se arăta în postarea lui Bogdan Bănică, care ar fi adăugat că fostul parlamentar botoşănean l-ar fi ameninţat pe poliţistul de la Transporturi. „Ajung eu la Bucureşti şi te dezbrac în c… gol, am eu grijă de tine”, a scris Bogdan Bănică atribuindu-i această replică lui Răzvan Rotaru, care în final a fost sancţionat contravenţional pentru oprire neregulamentară, nerespectarea indicaţiilor poliţistului, neînmânarea documentelor pentru control şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, sancțiunile aplicate totalizând 2.240 lei. „La mai mare, boss, felicitări pentru cum respecţi legile ţării pe care şi tu (paradoxal) le-ai votat. Dacă nu erai deputat, aş fi zis că eşti un tupeist nemernic, un exemplu de frustrare şi nesimţire ordinară. Dar din păcate eşti deputat, Rotaru Răzvan-Ilie şi nu-mi permit să-ţi spun adevărurile astea”, se mai menţiona în postarea cu pricina.

Contactat atunci de reporterii „Monitorul”, Răzvan Rotaru a recunoscut că a existat un aşa-zis incident pe aeroport şi l-a regretat, dar a negat limbajul şi comportament atribuit lui de liderul de sindicat. „Într-adevăr, am oprit pentru câteva minute şi nici nu am coborât de la volan, dar în spatele meu era un şir lung de maşini. Nici vorbă de ameninţări, pentru că la drept vorbind nu sunt ministru de Interne, ci un simplu om”, a spus atunci deputatul Răzvan Rotaru. Totodată, acesta a precizat că discuțiile cu polițistul de la Poliția Transporturi, care au avut loc pe un ton rezonabil, fără amenințări și injurii, a avut loc în contextul în care își aștepta fratele care venea din străinătate, întrucât tatăl lor era grav bolnav. De altfel, la câteva zile de la postarea lui Bogdan Bănică, tatăl deputatului a decedat, afirmațiile liderului de sindicat afectându-l și mai mult.

În acest context, Răzvan Rotaru a trimis un comunicat de presă prin care a regretat situația creată. „Nu eram deloc într-o stare bună. Din acest motiv, am plecat de acasă în grabă, mi-am uitat actele și nu mi-am dat seama că am parcat într-un loc interzis pentru că mai erau și alte autoturisme parcate. Am staționat aproximativ 5 minute”, a precizat Răzvan Rotaru, care a adăugat că nu a folosit niciun fel de cuvinte calomnioase sau amenințări la adresa agentului de poliție. „Nu îmi stă în caracter să folosesc injurii sau jigniri, indiferent de situație și de interlocutor. Niciodată nu mi-am folosit calitatea de parlamentar pentru a obține vreun beneficiu! Realitatea a fost distorsionată. Dar admit că este vina mea că nu am avut actele asupra mea și că am parcat într-un loc nepermis. Voi respecta decizia Poliției”, a precizat atunci Răzvan Rotaru.

Ulterior însă, pe 15 ianuarie 2020. el a contestat sancțiunile la Judecătoria Suceava. Ba mai mult, fostul parlamentar a depus o plângere la Inspectoratul General al Poliţiei Române-Direcţia de Poliţie Transfrontalieră Iaşi împotriva polițistului care l-a sancționat solicitând declanșarea cercetării disciplinare împotriva sa pentru încălcarea prevederilor Statului polițistului. Totodată, Răzvan Rotaru l-a acționat în judecată pentru răspundere delictuală pe liderul de sindicat Bogdan Bănică, cel care a făcut public cazul. „Acțiunea pe răspundere civilă delictuală a fost deschisă din cauza defăimărilor la care a fost supus domnul deputat, plecând de la afirmațiile nereale făcute de persoana în cauză, afirmații care au fost preluate de mass-media și mediatizate”, a arătat avocatul Alina Cornea, care îl reprezintă pe fostul parlamentar botoșănean. Procesul se află pe rolul Judecătoriei Suceava și nu a trecut nici de instanța de fond.

 

Deja ai votat!

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Botoșani
cer fragmentat
21.4 ° C
21.7 °
19.9 °
93 %
2kmh
60 %
mie
29 °
joi
26 °
vin
24 °
sâm
32 °
Dum
36 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Asta mai lipsea la „Mavromati”. Când plouă afară, plouă şi în spital.  

EDITORIAL

România a luat-o razna rău de tot. Și, cu zi ce trece, e tot mai rău, nici măcar un semn că situația ar avea...

EPIGRAMA ZILEI

Un lucru trebuie să știi Când vei fi avansat în post: Din prima clipă-ncepi să fii Noul viitor fost... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...