spot_img
marți, aprilie 30, 2024
AcasăLocal BTIrina Telişcă - "Sunt părinţi care refuză testarea copiilor acasă"

Irina Telişcă – „Sunt părinţi care refuză testarea copiilor acasă”

Astăzi, 6 decembrie, a fost prima zi în care elevii au trebuit să se prezinte la şcoală, după ce s-au testat acasă cu teste rapide de salivă, pentru depistarea infecţiei cu Covid-19. Elevii au primit testele săptămâna trecută şi se vor testa în familie, în fiecare zi de luni şi joi.

Irina Telişcă, inspector şcolar şi purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean, a declarat că prima zi de testare a elevilor a decurs fără evenimente deosebite.

Testele nu trebuie privite ca o obligaţie, ci ca o facilitate. Sunt o măsură de siguranţă în plus. Avem instrucţiuni de folosire şi nu este complicat. Noi comunicăm cu doamna dirigintă şi am stabilit că doar în cazul copiilor care ies pozitiv anunţăm. Ceilalţi merg la şcoală, ceea ce înseamnă că nu au probleme”, a declarat mama unui elev de la Şcoala 11.

După ce cadrele didactice au refuzat categoric să se ocupe de testarea elevilor în şcoli, motivând că nu doresc responsabilităţi medicale, a venit şi rândul unor părinţi să refuze să facă testarea copiilor acasă. „Din păcate, aproximativ 8% dintre părinţi refuză testarea. Acesta este procentul estimat după discuţiile diriginţilor cu părinţii. Părinţii care refuză testarea nu sunt sancţionaţi deoarece legislaţia nu prevede nimic în acest caz”, a declarat Irina Telişcă.

În multe şcoli s-a stabilit ca părinţii să transmită rezultatul profesorului diriginte pe WhatsApp. În cazul în care testul iese pozitiv, atunci părintele trebuie să anunţe unitatea de învăţământ, iar responsabilul cu monitorizarea cazurilor de Covid din şcoală anunţă Direcţia de Sănătate Publică.

Nimeni nu poate să ştie dacă într-adevăr toţi copiii sunt testaţi în familie. Trebuie însă să ne bazăm pe buna credinţă a părinţilor şi pe dorinţa tuturor ca şcoala să se facă în siguranţă, cu prezenţa elevilor în bănci. Copilul meu este vaccinat, poartă mască, deci nu cred că vor fi probleme”, a declarat mama unui elev de la Colegiul „AT Laurian”.

Pentru această săptămână elevii au primit două teste, urmând să primească încă două teste pe care le vor folosi săptămâna viitoare.

Inspectoratul Școlar Județean a primit prima tranșă de 150.000 de teste rapide, de salivă, pentru depistarea infecției cu Covid-19 în rândul elevilor botoșăneni. „Ne bazăm pe responsabilitatea părinţilor de a nu-şi trimite copiii bolnavi la şcoală, cel puţin din două motive: copiii bolnavi nu dau randament şcolar, iar boala se poate agrava. Trebuie să primeze interesul copiilor şi dreptul la sănătate al tuturor, chiar fără a menţiona posibilitatea de transmitere , în cazul bolilor contagioase, cum este şi cazul de faţă. Noi facem tot posibilul pentru a menţine şcolile deschise şi sigure, iar asta înseamnă personal şi elevi sănătoşi”, a declarat Ada Macovei, inspector şcolar general.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
18.7 ° C
18.8 °
18.2 °
45 %
4.2kmh
2 %
mar
20 °
mie
20 °
joi
22 °
vin
23 °
sâm
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Încă e bine, faza următoare e că dispar și camerele de luat vederi.

EDITORIAL

Nu e prima dată când pomenesc de Cănuță-om sucit, acel personaj aparent inventat de Caragiale, dar cât se poate de reprezentativ pentru spațiul mioritic....

EPIGRAMA ZILEI

Lumina din felicitare Să n-o considerați plocon, Ne costă ea, pe fiecare Cu mult mai mult ca la … E on!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...