spot_img
duminică, aprilie 28, 2024
AcasăLocal BTDatini și obiceiuri de iarnă pe străzile din Darabani (video)

Datini și obiceiuri de iarnă pe străzile din Darabani (video)

Sute de localnici din Darabani au asistat astăzi la „Parada de datini și obiceiuri de iarnă”, ajunsă la cea de-a patra ediție. „Colinda de la Darabani”, manifestare organizată de Primăria orașului Darabani, a debutat cu parada de datini și obiceiuri.

De la ora 14.00 străzile orașului au prins contur de poveste datorită mulţimii de căiuţi, capre, mascaţi, urşi şi personaje de poveste. Dărăbănenii au ieșit cu sutele să privească festivalul, iar mulți dintre ei au mărturisit că se află pentru prima dată.

“Pentru noi e prima dată când venim. Suntem încântați de ceea ce astăzi s-a prezentat aici. Sperăm ca pe viitor primarul să continue să organizeze acest festival. Este un prilej, în special pentru copii, să vadă datinile și obiceiurile care au fost din strămoși”, a declarat Loredana Boz.

“Ne-am pregătit mult timp pentru paradă”

Pentru un astfel de eveniment membrii ansamblurilor folclorice se pregătesc cu mult timp înainte. “Evenimentul se termină pe 31 decembrie, iar de la 1 ianuarie începem deja pregătirile pentru o următoare ediție. Dacă nu ne pregătim din timp nu ar ieși ce-a ieșit astăzi. În trupa noastră sunt în jur de 58 de persoane”, a spus Fănică Hanganu, coordonatorul trupei „Urșii din Leorda”, Comănești.

Intens s-au pregătit și membrii ansamblului folcloric „Stejărelul”, coordonați de profesorul Mirel Dascălu. „Ne-am pregătit mult timp pentru paradă. Prin astfel de evenimente se mențin tradițiile, iar lumea se bucură. Este pentru a doua oară când particip la paradă. Îmi place mult”, a transmis Dimitrie Postolachi.

Și Dragoș Cojocaru, membru al aceluiași ansamblu, a spus că se pregătesc cu mult timp înainte pentru paradă. „Am repetat mult cu domnul profesor ( Mirel Dascălu) pentru evenimentul de astăzi. Oamenii se bucură să vadă căiuții sau urșii. Cu această ocazie tradițiile noastre se păstrează vii”, a spus acesta.

De asemenea, și Miruna  Galan, membră a ansamblului „Codrulețul”, Vorona, a spus că participă de mai mulți ani la astfel de parade sau concursuri. „Datorită faptului că sunt membră a ansamblului folcloric, am participat la multe astfel de parade, dar și concursuri. Prin astfel de evenimente ne facem cunoscuți, și promovăm vechile tradiții”, a transmis tânăra.

După paradă, formațiile au urcat pe rând pe scena amplasată în fața Casei de Cultură „Theodor Balș”, unde au prezentat mai multe momente artistice. La manifestare au fost prezente mai multe cadre didactice din cadrul Liceului „Dimitrie Cantemir” și a Școlii Gimnaziale „Leon Dănăilă” din Darabani. De asemenea, a fost prezent și directorul Școlii Populare de Arte din Botoșani, Liviu Andronic, dar și ziaristul dărăbănean Victor Teișanu.

În cadrul evenimentului și primarul orașului, Mihai-Alin Gîrbaci, a transmis câteva cuvinte celor prezenți.

„Chiar dacă trecem printr-o perioadă mai dificilă, având în vedere condițiile pandemice, iată că am reușit să organizăm împreună acest festival care a luat naștere în urmă cu cinci ani. Cred că suntem datori cu toții să nu uităm cum am crescut, cum ar trebui să ne educăm copiii în spiritul tradițiilor poporului român”, a declarat edilul.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
10.7 ° C
13.8 °
10 °
82 %
2.4kmh
95 %
Dum
20 °
lun
20 °
mar
19 °
mie
13 °
joi
11 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...