spot_img
sâmbătă, decembrie 9, 2023
AcasăLocal BTPersonalitățile Botoșaniului - Dumitru Chipăruș

Personalitățile Botoșaniului – Dumitru Chipăruș

Dumitru Haralamb Chipăruș (n. 16 septembrie 1886, Dorohoi – d. 22 ianuarie 1947, Paris) a fost un sculptor român și ceramist în stilul Art Deco ( n.r, stil de arte vizuale, arhitectură și design). Numele lui de artist a fost Demétre Chiparus.

În 1909 Dumitru Chipăruș a plecat în Italia pentru a lua lecții de la sculptorul italian Raffaello Romanelli, iar în 1912 se mută la Paris pentru a studia la École des Beaux-Arts, unde a luat lecții de la sculptorii Antonin Mercié și Jean Boucher. Perioada cea mai prolifică a carierei sale a fost între 1914 și 1933 și a fost cunoscut mai ales după sculpturile sale în bronz și fildeș după tehnica criselefantină care reprezintă dansatoare exotice.

Maturizarea stilului său a avut loc în anii 1920. Sculpturile sale au fost remarcabile datorită efectului decorativ și luminos. Dansatorii de balet rusesc, teatrul francez și filmele timpurii au fost printre subiectele sale mai notabile și au fost caracterizate printr-un aspect lung, subțire și stilizat. Lucrările sale au fost influențate de interesul său pentru Egiptul antic, după excavarea mormântului lui Tutankamon ( n.r, conducătorul Egiptului între anii 1332 î.Hr. – 1323 î.Hr, urcând pe tron la 9 ani).

Chipăruș a creat unul dintre cele mai iconice bronzuri din anul 1928, numit „Danseuse au cerceau” sau „Dancing Ring”, inspirat de faimoasa dansatoarea Zoula de Boncza de la „Folies Bergere” din Paris, primă dansatoare la The Royal Opera Belgrado și mim al Operei comice din Paris.

Chipăruș a expus rar în saloanele de artă plastică. În 1923 expune „Javelin Thrower” și în 1928 a prezentat dansatorul „Ta-Keo”, care a fost fabricat de Friedrich Goldscheider. În timpul persecuției naziste și al celui de-al Doilea Război Mondial, turnătoriile au întrerupt producția lucrărilor lui Chipăruș. Situația economică din acea vreme nu era favorabilă artelor decorative și circumstanțele multor sculptori s-au înrăutățit.

La începutul anilor 1940 nu a fost vândută aproape nicio lucrare de Chipăruș, dar acesta a continuat să sculpteze pentru propria plăcere, reprezentând animalele în stilul Art Deco. La salonul de la Paris din 1942 au fost expuse sculpturile „Polar Bear” și „American Bison”, iar în 1943 a expus „Ursul Polar”, în marmură, și „Pelican”.

Recordul lui Dumitru Chipăruș pe piața internațională de artă a fost stabilit în aprilie 2007, când, la New York, la casa Sotheby’s, sculptura „Les Girls” a fost adjudecată cu 590.240 de euro.

Dumitru Chipăruș a murit la Paris în 1947. Cea mai mare colecție din operele sale, cu 120 de piese originale se află astăzi la Déco Russian House în Moscova.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
-2.7 ° C
-2.3 °
-3.5 °
88 %
1.1kmh
15 %
sâm
-3 °
Dum
2 °
lun
3 °
mar
7 °
mie
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Și la concursul cea mai frumoasă cravată tot cei care nu poartă fac regulile.

EDITORIAL

Nu este pentru prima dată când scriu despre Centrul Vechi al Botoșanilor și cu siguranță, nici ultima. Noile impresii pe care le-am acumulat după...

EPIGRAMA ZILEI

Parlamentarii noştri dragi Sunt toţi, ca nişte moş Crăciuni Numai că-n spate, au desagi Doar cu ... promisiuni   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...