În ultimii ani, municipiul Botoşani s-a extins, în principal datorită proiectelor imobiliare. Asta deoarece din ce în ce mai mulţi botoşăneni preferă să renunţe la traiul de la bloc în favoarea confortului dat de o casă, unde nu depind de regulile traiului în comun. Alexandru Agavriloae, arhitectul şef al municipiului, a declarat că, în anul 1990, intravilanul municipiului era de 1.352,5 hectare pentru ca, în anul 1999, când a fost realizat Planul Urbanistic General, aflat în vigoare şi la această dată, intravilanul să ajungă la 1.910 de hectare. „Aici a fost majorarea substanţială. S-a trecut de la un oraş semi dezvoltat, la un oraş care avea tendinţe de dezvoltare accentuate”, a explicat oficialul.
La această dată, municipiul are 1.952,5 hectare în intravilan, ceea ce înseamnă o creştere de 1%, raportat la suprafaţa administrativă a Botoşaniului, care include şi extravilanul. Dacă în anul 1999 suprafaţa administrativă era de 4.126 de hectare, iar intravilanul reprezenta 46,3%, la finele anului trecut, intravilanul reprezenta 47,3% din suprafaţa administrativă.
„Nu au fost introduceri în intravilan spectaculoase. Au fost în zona Doboşari (fostele sere) şi zona Lebăda. Au mai fost introduse cele două suprafeţe pe care sunt centralele fotovoltaice din zona IC Brătianu – Rediu. A mai fost inclusă în intravilan şi suprafaţa unde se va extinde Cimitirul Eternitatea”, a explicat arhitectul şef al municipiului. Tot în zona Rediu a primit statut de zonă intravilană şi un teren pentru realizarea unei săli de festivităţi. Municipiul s-a extins şi în capătul străzii Ion Creangă, cu unele parcele, tot pentru construirea de case.
Planuri pentru noi proiecte imobiliare
În viitorul apropiat, va fi inclusă în intravilan o suprafaţă pe Şoseaua Iaşului, unde municipalitatea are în plan construirea unei noi creşe.
„Mai avem solicitări în spatele Parcului Cornişa. Probabil, vor mai fi cereri care vizează zona care leagă municipiul de cartierul Tulbureni, planul II şi III, acolo unde este teren bun pentru construirea de case. S-ar putea ca pe Drumul Tătarilor să mai fie o zonă consistentă introdusă în intravilan, dar asta vedem prin Planul Urbanistic General. Mai sunt botoşăneni care doresc să ridice locuinţe în capătul cartierului Tulbureni, lângă pădure”, a mai spus Alexandru Agavriloae.
Case demolate pentr blocuri
În ultimii ani, investitorii imobiliari au căutat şi locuinţe vechi, pe care să le demoleze şi în locul cărora să ridice blocuri.
„În general, o să dispară, probabil, fondul construit mai vechi şi care e degradat sau care nu reprezintă o calitate bună a construcţiei. Sigur că investitorii o să caute să folosească terenuri libere. Terenuri libere avem în zona IC Brătianu, la ieşirea spre Rediu, vizavi de fosta rampă pentru depozitarea deşeurilor municipale, care este în intravilan, Tulbureni şi Cişmea, unde se vor mai construi locuinţe”, a mai arătat arhitectul şef al municipiului.
Noi proiecte imobiliare în municipiu
La această dată sunt în implementare noi proiecte imobiliare. Astfel, pe strada Manoleşti Deal se lucrează la un ansamblu rezidenţial cu blocuri P+3 până la P+6, în timp ce în zona Rediu este un proiect cu şapte blocuri P+2, plus alte proiecte de locuinţe. Tot acolo mai sunt în plan şi service-uri auto. În Zona Industrială, pe strada Peco sunt în execuţie locuinţe înşiruite.