spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăLocal BTPersonalitățile Botoșaniului - Dimitrie Pompeiu

Personalitățile Botoșaniului – Dimitrie Pompeiu

Dimitrie Pompeiu (n. 22 septembrie 1873, Broscăuți, Botoșani – d. 8 octombrie 1954, București) a fost un matematician, profesor la universitățile din Iași, București și Cluj, membru titular din 1934 al Academiei Române.

A urmat școala primară și gimnaziul în Dorohoi și apoi școala normală de institutori la București. Din clasa a III-a a început să colaboreze cu rezolvări de probleme de aritmetică la revista „Recreații științifice” din Iași.

În perioada 1893 – 1898 a funcționat ca institutor la Galați și apoi la Ploiești. În 1898 a obținut un concediu plătit și pleacă la Paris, unde își termină studiile secundare și se înscrie la Universitate, devenind licențiat în matematici. În anul 1905 și-a susținut teza de doctorat sub conducerea lui Henri Poincare. În toamna anului 1905 s-a întors în țară, a ocupat un post de conferențiar de analiză matematică, iar din 1907 a fost profesor de mecanică la Universitatea din Iași. În 1912 s-a transferat la București ca succesor al lui Spiru Haret, iar din 1930 ca profesor de teoria funcțiilor, după pensionarea lui David Emmanuel.

A adus numeroase contribuții în domeniul analizei matematice, teoriei funcțiilor de o variabilă complexă sau mecanicii raționale. Cea mai importantă lucrare a sa este teza de doctorat (Paris, 1905), rămasă celebră, Sur la continuité des fonctions de variables complexes („Asupra continuității funcțiilor de o variabilă complexă”), în care a demonstrat existența funcțiilor analitice continue pe mulțimea singularităților lor (funcțiile Pompeiu).

Pompeiu a fost inițiatorul teoriei funcțiilor poligene, care constituie o extindere naturală a funcțiilor analitice. În acest domeniu a introdus noțiunea de derivată areolară și a extins celebra formulă a lui Cauchy, prin formula cunoscută ca formula lui Cauchy-Pompeiu. De asemenea, a introdus noțiunea de distanță între două mulțimi și a construit funcții reale, neconstante, a căror derivată se anulează în orice interval, denumite funcții Pompeiu. A fost creatorul școlii matematice de teoria ecuațiilor cu derivate parțiale și de mecanică.

Într-o scurtă lucrare publicată în anul 1929, Pompeiu a demonstrat că dacă integrala dublă a unei funcții continue în plan are aceeași valoare pe orice pătrat de latură dată, atunci funcția se reduce la o constantă. Aceasta simplă observație a generat una dintre cele mai interesante probleme ale analizei matematice, cunoscută ca „problema lui Pompeiu”. O altă simplă observație, care a condus la numeroase cercetări, a fost cea privind teorema creșterilor finite.

De numele lui Pompeiu se leagă organizarea la Cluj, după Primul Război Mondial, a învățământului matematic românesc. El a organizat seminarul matematic din Cluj, după exemplul celebrului seminar de la College de France. De asemenea, în 1929, împreună cu Petru Sergescu, a înființat revista „Mathematica, de largă circulație internațională.

Opera matematică a lui Pompeiu este conținută în cele aproximativ 150 de lucrări publicate.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
12.7 ° C
12.7 °
8.8 °
77 %
1.4kmh
0 %
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
22 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...