spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăLocal BTCampanie pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată

Campanie pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată

La finalul lunii trecute autoritătile au organizat o campanie naţională pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată la angajatorii care își desfășoară activitatea în depozite. Cu această ocazie inspectorii de muncă ai ITM Botoșani au efectuat, în perioada 25-31 ianuarie, 20 de acțiuni de control, cu caracter inopinat, la angajatori și lucrători care își desfășoară activitatea în acest domeniu. În urma acestora au fost aplicate 11 măsuri.

Cele mai frecvente neconformități constatate au fost nespecificarea în contractual individual de muncă cu fracțiune de normă a precizărilor referitoare la repartizarea programului de muncă și condițiile în care acesta poate fi modificat, neevidențierea orelor de muncă prestate de către salariați, cu precizarea orelor de început și de sfârșit a programului de lucru, transmiteri eronate din registrul general de evidență a salariaților și neînmânarea către salariat a unui exemplar din contractual individual de muncă anterior începerii activității.

Obiectivele campaniei

Obiectivele acestei campanii au fost identificarea și combaterea muncii nedeclarate și subdeclarate și luarea măsurilor care se impun pentru determinarea respectării prevederilor legale de către angajatorii care desfășoară activitatea în domeniul verificat; identificarea angajatorilor care utilizează nelegal munca copiilor și a tinerilor, determinarea angajatorilor de a încheia contracte individuale de muncă pentru persoanele depistate fără forme legale de angajare, de a le înregistra în Revisal și de a le transmite la inspectoratul teritorial de muncă in a cărui rază teritorială angajatorul își are sediul social.

De asemenea, s-a urmărit și creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a angajaților din domeniul verificat în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale din domeniul relațiilor de muncă, diminuarea consecințelor sociale și economice negative care derivă din nerespectarea de către angajatorii care desfășoară activitate în acest domeniu, a prevederilor legale și eliminarea neconformităților constatate prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate și aplicarea de sancțiuni contravenționale corespunzătoare.

Angajatori verificați dacă respectă prevederile legale cu privire la angajarea personalului

În domeniul relațiilor de muncă s-a urmărit modul în care angajatorii respectă prevederile legale cu privire la angajarea personalului; concordanța dintre salariul net acordat salariaților și cel constituit și evidențiat în statele de plată a salariilor și în declarația lunară privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate, transmisă autorităților fiscale și transmiterea elementelor contractului individual de muncă în REVISAL, în termenul legal.

S-a mai urmărit respectarea de către angajator a prevederilor legale privind timpul de muncă și de odihnă; constituirea, acordarea drepturilor salariale și garantarea în plată a salariului minim pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată și modul în care au fost îndeplinite măsurile dispuse cu ocazia controalelor anterioare.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
20.6 ° C
21 °
20.5 °
45 %
4.4kmh
1 %
lun
18 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
22 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...