spot_img
marți, aprilie 30, 2024
AcasăLocal BTReguli noi pentru competiţiile şcolare

Reguli noi pentru competiţiile şcolare

Autorităţile au stabilit o serie de modificări în ceea ce priveşte organizarea competițiilor școlare, prevăzute de Ordinul ME nr. 3123/2022. Acestea au fost publicate marți în Monitorul Oficial. Potrivit noilor prevederi olimpiadele pot fi organizate doar cu etape județene, fără să fie necesare cele locale, pragul expres de 40% din punctaj pentru calificare la națională a fost eliminat, iar unele competiții se pot desfășura online.

Potrivit edupedu.ro, în anul școlar 2021—2022, inspectoratele școlare pot decide să nu organizeze etapele pe școală și/sau locală ale unei olimpiade naționale, organizând direct etapa județeană, în funcție de evoluția pandemiei de COVID-19 și în cazul în care numărul de unități de învățământ/elevi care pot participa este mic. De asemenea pentru a participa la etapa națională a olimpiadei, participanții la etapa județeană trebuie să obțină cel puțin punctajul minim stabilit prin regulamentele specifice.

Olimpiadele de informatică și tehnologia informației se vor desfășura online

O altă modificare face referire la olimpiadele pentru informatică și tehnologia informației. care se vor desfăşura online.

„În anul școlar 2021—2022, probele practice/experimentale se desfășoară doar la etapa națională și subiectele și baremele de evaluare se realizează de către un grup de lucru al Comisiei centrale a olimpiadei naționale. Excepție fac olimpiadele pentru informatică și tehnologia informației care au doar probă practică, desfășurată online/digital și pentru care subiectele și baremele de evaluare sunt unice și la etapa județeană/a sectoarelor municipiului București și sunt realizate de un grup de lucru al Comisiei centrale a olimpiadei naționale”, mai prevede ordinul.

Modificări privind plata profesorilor

O altă modificare este în privinţa plăţii profesorilor. Astfel, în noile reglementări nu se mai face referire la plata profesorilor însoțitori, ci doar la decondarea cheltuielilor. ”Pentru anul școlar 2021—2022, pentru organizarea olimpiadelor școlare naționale, cuantumul este stabilit și alocat de către ME pentru cheltuielile cu participanții (elevi și profesori însoțitori) reprezentând serviciile de masă, cazare și alte cheltuieli organizatorice. Acesta poate fi suplimentat de către instituțiile organizatoare din alte venituri constituite, în condițiile legii”, se arată în document.

În oridunul iniţial era prevăzut faptul ca profesorii să fie remuneraţi pe baza unor baremuri stabilite prin ordin al ministrului, în cuantum identic cu cele practicate pentru evaluarea națională și examenul național de bacalaureat în anul școlar respectiv, cu excepția evaluatorilor, care au avea un barem mărit cu 100% față de cel utilizat la remunerarea evaluatorilor în cadrul evaluării naționale și examenului național de bacalaureat.

Burse pentru elevii performanţi 

Elevii care au obținut locurile I, II sau III la etapele naționale ale competițiilor școlare naționale organizate de Ministerul Educației, s-au calificat în loturile de pregătire pentru competițiile internaționale primesc burse de performanță. Cuantumul bursei de performanță este de 500 de lei.

Acestea se acordă pe perioada anului școlar următor celui în care s-au obținut rezultatele. Prin excepție, pentru elevii din clasele terminale ale învățământului liceal și profesional, bursa de performanță se poate acorda în semestrul al II-lea al anului școlar și pe baza rezultatelor obținute în semestrul I.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
11.6 ° C
11.6 °
11.6 °
79 %
1.1kmh
0 %
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
21 °
sâm
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...