joi, octombrie 10, 2024
AcasăLocal BTCine și de ce refuză construcția spitalelor regionale

Cine și de ce refuză construcția spitalelor regionale

♦ Din ce în ce mai multe aspecte legate de PNRR arată că guvernul nu va fi în stare să ia fonduri europene pentru spitale noi

Pe măsură ce scandalul după declarațiile ministrului Muncii, botoșăneanul Marius Budăi, cu procentul prea mic din PNRR pentru creșterea pensiilor se stinge, se naște altul legat de spitalele regionale prevăzute în PNRR.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Scandalul a început când Marcel Ciolacu, președintele PSD, și Alexandru Rafila, ministrul sănătății din partea PSD în guvernul Ciucă, au apărut pe rând la televizor sesizând că în PNRR este prevăzută suma de 25 de milioane euro consultanță pentru construirea unui spital de cinci milioane euro. Ministrul Rafila a mai anunțat că nu este de acord cu apariția unei agenții specializate pentru construirea de spitale, prevăzută tot în PNRR, numită Agenția pentru Investiții în Domeniul Sanitar (ANDIS).

Cei doi lideri ai PSD au declarat că banii de consultanță au fost trecuți special în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru a fi luați de consultanți numiți de USR. Nu e clar cum, asta nu au explicat. Rafila a menţionat că i se pare „ciudat ca cei 70-80 de angajaţi ai agenţiei să fie consiliaţi de foarte mulţi experţi internaţionali de la diverse instituţii”.

În replică, Cristian Ghinea, fostul ministru al Dezvoltării care a negociat PNRR la Bruxelles, atenționează că ministrul Rafila a pierdut pe drum niște date. Cele 25 de milioane de euro pentru consultanță sunt de fapt 30 – cinci milioane pentru salarii și dotări și 25 de milioane pentru tot ce înseamnă asistență tehnică în construcția de spitale. Dar valoarea totală a investițiilor este de 1,7 miliarde euro, pentru construirea a 25 de spitale, deci consultanța înseamnă 1,7% din suma totală, lucru nemenționat nici de Rafila, nici de șeful PSD Marcel Ciolacu.

Comisia Europeană acordă România la capitolul sănătate suma de 2,6 miliarde euro, din care 1,7 miliarde pentru construcția de spitale. Suma de 25 de milioane euro nu e prevăzută pentru consultanță, ci pentru asistență tehnică, lucruri diferite, dar cei din PSD au mai confundat cele două, când a venit vorba de PNRR.

 „Ministerul Sănătății are două direcții generale care se calcă în picioare”

Fostul ministru Ghinea spune că după ce Comisia a fost de acord să acorde o sumă așa de mare pe sănătate României, s-a pus întrebarea legitimă cine le va construi. Problema era că pe vremea guvernelor Dragnea existau bani europeni pentru spitale regionale, pesediștii au promis opt și nu au făcut nici unul. Trei au fost deblocate ulterior, în timpul guvernului Orban și s-au semnat contractele deja la Cluj, Iași și Craiova.

„Ministerul Sănătății are două direcții generale care se calcă în picioare, una pentru spitale regionale (făcute pe fonduri UE) și o alta pentru spitale din fonduri UE. Știu că uneori par glumeț, dar e o reacție la absurdul situației, chiar atât de stupizi sunt. Deci eram cumva blocați: cum să justificăm suma de spitale fără să schimbăm nimic acolo? Așa că am decis să înlocuim acele direcții cu ANDIS. Evident, directorimea din MS e acum isterizată că pierde postul călduț și se agită. Iar Rafila îi ține în brațe”, scrie Cristian Ghinea într-o postare pe o rețea socială.

El susține că a fost o mare reușită să primească finanțare România și pentru cheltuielile tehnice la spitale, care în mod normal nu se finanțează, se consideră că există planuri pentru spitale, dar nu sunt fonduri. Ceea ce în țara noastră nu este cazul, nu există nici proiecte, nimic.

Ce trebuie să facă ANDIS

ANDIS va trebui să facă următoarele legat de construcția de spitale prevăzută în PNRR:

  • Studii de fezabilitate
  • Monitorizare de șantier
  • Asistență pentru achiziție și instalare aparatură medicală
  • Pregătire personal ANDIS pentru elaborare de modele financiare și de cost/beneficiu
  • Asistență pentru elaborarea și verificarea normelor de siguranță

„E mult 25 de milioane pentru toate astea, pentru 25 de spitale pentru 5 ani? Dacă așa crede Rafila și vrea să facă economii, să le facă cu experții de la PSD. Să zică Comisiei: nu avem nevoie, le organizăm noi cu experții PSD. Și gata”, scrie Cristian Ghinea, fost ministru al dezvoltării în guvernul Cîțu.

În martie 2022 trebuie să fie elaborate criteriile de selecție a spitalelor

Problema este că guvernul Ciucă rămâne fără prea mult timp. Conform planului agreat cu comisia europeană, ANDIS ar fi trebuit deja să fie operațională și nu este. Ministrul Rafila a explicat că ordonanța de urgență pentru înființare este pe circuitul de avizare la ministerul sănătății.

Calendarul mai prevede ca în martie 2022 să fie elaborate criteriile de selecție ale spitalelor, iar în iunie să fie deja stabilită lista definitivă a celor 25 de spitale care vor fi construite sau modernizate cu banii europeni. Ceea ce e extrem de dificil, având în vedere că agenția care trebuie să supervizeze toate astea nici nu s-a înființat.

Poate din cauza acestei întârzieri, care poate duce la neîndeplinirea obligațiilor asumate prin PNRR, la guvern a început să se discute ca ANDIS să nu mai fie la Ministerul Sănătății, ci la secretariatul general al guvernului.

Analistul politic Sebastian Lăzăroiu avansează și posibilul motiv, teama de eșec al lui Rafila.

„(…) Rafila nu vrea în subordinea Ministerului Sănătății agenția aceea care ar urma să se ocupe de construcția spitalelor. Ar vrea agenția trecută sub Secretariatul General al Guvernului. Mă rog, n-am habar dacă se poate face modificarea. Dar de ce n-ar vrea? Alții s-ar bate pentru asta. Că sunt bani europeni și nu pot fi furați? E Rafila leneș? Nuuu. Nu e leneș și nu e nici hoț. E doar foarte, foarte ambițios.

Nu mai e un secret pentru nimeni că Rafila e speranța PSD să câștige, după 20 de ani, funcția supremă în stat. Băiat educat, figură excentrică în partid, cu un pic de șansă în turul doi (contracandidat de la AUR), chiar are șanse să producă miracolul. Nu stă rău nici în sondaje (astăzi).

Singura vulnerabilitate e, ați ghicit, chiar construcția spitalelor. PSD s-a mai fript o dată cu spitalele regionale în mandatul trecut. Au rămas cu o traumă și fug de ele ca dracul de tămâie. Ei știu că sunt șanse mici să se întâmple până în 2024, iar decontul ar veni tocmai în curtea lui Rafila, găina cu ouă de aur, pe care Ciolacu și întregul partid încearcă să o protejeze. Așadar, doar calcule electorale(…)”, scrie Lăzăroiu pe o rețea socială.

„Această agenţie nu face consultanţă pentru toate spitalele asumate în proiect”

Ministrul Rafila a susținut într-o conferință de presă la finele săptămânii trecute că sunt multe necunoscute legate de PNRR.

Am consultat structurile din cadrul Ministerului Sănătăţii privind implicarea lor în realizarea acestui PNRR. Niciuna din cele 22 de structuri nu a participat la realizarea programului. A fost unul, nu spun secret, ci necunoscut în Ministerul Sănătăţii, care ulterior trebuia să îl implementeze. Celebra Agenţie pentru Investiţii în Domeniul Sanitar (ANDIS) trebuia constituită în subordinea Ministerului Sănătăţii. După ce am preluat funcţia de ministru şi am consultat informaţii despre această agenţie, am avut consultări să vedem unde poate fi plasată această agenţie, dacă să fie la Secretariatul General al Guvernului sau la Ministerul Sănătăţii. Şi la începutul proiectului a fost o discuţie despre posibilitatea ca agenţia să fie în subordinea Secretariatului General al Guvernului”, a explicat Rafila.

„Problema legată de consultanţă este una serioasă”

Însă, la fel ca în scandalul pensiilor, ministrul Rafila a început să dea și el înapoi odată ce aceste manevre au apărut public. În aceeași conferință de presă a menționat că ANDIS va fi în subordinea Ministerului Sănătăţii, dar încă mai discută de consultanță, deși Comisia Europeană a anunțat guvernul României că nu este obligatorie, guvernul poate folosi banii respectivi la alte investiții în sănătate, atâta timp cât respectă restul activităților convenite.

„Problema legată de consultanţă este una serioasă pentru că această agenţie nu face consultanţă pentru toate spitalele asumate în proiect, se ocupă de spitalele regionale finanţate din alţi bani, nu din PNRR, şi încă trei spitale din lista celor 25, care să fie de interes naţional, iar celelalte spitale trebuie făcute de agenţiile de dezvoltare regionale. Mi s-a părut ciudat ca cei 70-80 de angajaţi ai agenţiei să fie consiliaţi de foarte mulţi experţi internaţionali de la diverse instituţii. Funcţionarea agenţiei costă 5 milioane de euro, inclusiv trainingul pentru angajaţi, iar consultanţa e de cinci ori mai mare. Nu am acuzat pe nimeni, am cerut un punct de vedere din partea Corpului de Control al premierului. Se va întâmpla acest lucru”, a declarat Rafila.

El a precizat că problema este legată de faptul că cele 49 de spitale selectate iniţial în proiect, din care vor fi alese 25, nu au fost desemnate pe baza niciunui criteriu, menţionând că s-a ţinut cont doar de existenţa unui studiu de fezabilitate. De asemenea, Rafila a precizat că sudul şi estul ţării sunt „vitregite” în cadrul acestui proiect.

Spitalele nou construite încep să pară un vis îndepărtat

Fostul ministru Ghinea susține în continuare că Alexandru Rafila a scris Comisiei Europene că ar vrea mutarea agenției respective la secretariatul general al guvernului și că ministrul are la dispoziție1,7 miliarde euro pentru spitale pe care nu vrea să le facă.

Cum ANDIS trebuia să fie, conform PNRR, în subordinea Ministerului Sănătății, probabil ministrul Rafila nu a găsit înțelegere la Bruxelles și s-a întors la varianta inițială, cu agenția în subordinea ministerului pe care îl conduce.

Ceea ce este cert din tot acest război al declarațiilor este că spitalele nou construite încep să pară un vis îndepărtat.

PNRR continuă să fie dezbătut de partidele de coaliție. PSD tot cere guvernului modificarea PNRR, chiar și voci din PNL se alătură uneori acestui demers, iar totul seamănă a tragere de timp.

 

O analiză făcută de ziariștii de la Adevărul arată că din 24 de obiective care trebuie atinse la final de martie mai trebuie atinse 23, lucru ce pare aproape imposibil, totul legat de PNRR devenind deja o cursă contra cronometru. Dacă aceste obiective nu vor fi atinse, România nu va primi următoarea tranșă de fonduri pentru PNRR.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
12.9 ° C
14.6 °
12.2 °
93 %
0.4kmh
100 %
mie
14 °
joi
24 °
vin
23 °
sâm
15 °
Dum
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Se vede că dorința de victorie a fost mare.

EDITORIAL

Peste foarte puțin timp vor avea loc alegerile. Prezidențiale sau parlamentare, aceste exerciții de democrație cum le denumesc unii, ar trebui să adune la...

EPIGRAMA ZILEI

Nimeni la ea nu-i imun Și ofrande-ntruna cere, La venire e taifun, La plecare, adiere… -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...