spot_img
marți, aprilie 30, 2024
AcasăLocal BTPoetul Lucian Valea, omagiat la Darabani

Poetul Lucian Valea, omagiat la Darabani

Pe 4 martie s-au împlinit 98 de ani de la nașterea poetului și eseistului Lucian Valea, prilej cu care a fost organizată o activitate literară pentru a-i aduce astfel un omagiu. Manifestarea s-a desfășurat la Biblioteca Orășenească din Darabani, fiind organizată de profesorul de filosofie din cadrul Liceului „Dimitrie Cantemir”, Lucian Sîrbu.

În cadrul manifestării de sâmbătă a fost prezent poetul Victor Teișanu care a vorbit pe larg despre bogata biografie a lui Lucian Valea. Apoi, a urmat un moment poetic susținut de elevi ai liceului Dimitrie Cantemir, din creația autorului, respectiv elevii Otilia Nazare și Bianca Grosu din clasa a XI-a C, Andreea Afloarei și Răzvan Sîsîiac din clasa a IX-a A. De asemenea, cei prezenți au ascultat un interviu cu Lucian Valea din anii ’80 și au urmărit intervenția video a unui fost elev, stabilit ulterior în Israel, în memoria lui Lucian Valea.
A doua parte a activității s-a desfășurat în spațiul dedicat lui Lucian Valea, unde  Victor Teișanu a prezentat cărțile și revistele expuse. Expoziția a fost inaugurată în cadrul festivalului ,,Zilele Nordului”, ediția 2016.

„Vorbim despre un om care a luat-o mereu de la capăt”

Profesorul Lucian Sîrbu a declarat că ideea de a evoca personalitatea și opera poetului și profesorului Lucian Valea a apărut în urma unor dialoguri purtate cu poetul și publicistul Victor Teișanu, cel care l-a cunoscut foarte bine pe Lucian Valea.
„Domnia sa mi-a trezit un interes deosebit pentru ceea ce a însemnat Lucian Valea pentru literatura română, dar mai seamă pentru orașul nostru. Vorbim despre un om condamnat de regimul comunist la muncă silnică pe viață pentru <<uneltire împotriva noii orânduiri>> și exilat ulterior la Darabani, despre un om care a luat-o mereu de la capăt, dar care, cu toate acestea a reușit să lase o amprentă unică în peisajul cultural al acelor ani atât de greu încercați pentru toți românii”, a declarat profesorul Lucian Sîrbu.

Prin activitățile desfășurate în cadrul Cenaclului literar ,,Nicolae Labiș” înființat la liceul din Darabani la inițiativa poetului bistrițean, acesta a reușit să mobilizeze energiile unor liceeni pasionați de literatură, care au și avut ulterior un parcurs profesional remarcabil în slujba limbii și literaturii române, respectiv Victor Teișanu, Corneliu Popel, Valeriu Imbir, C. Mădularu și alții. Tot la inițiativa profesorului Lucian. Valea a apărut și în revista de literatură Hyperion (ce conținea inclusiv traduceri din literatura universală), aceasta fiind premiată la un concurs național de profil din acei ani.

„Cred că este o datorie de onoare să ne amintim de acești oameni care au contribuit substanțial la formarea unor generații. Mulțumesc domnului Victor Teișanu pentru totala deschidere și generoasa participare la această activitate, precum și domnului Ionel David(directorul Bibliotecii Orășenești și custode al Muzeului Nordului) pentru sprijinul oferit”, a conchis profesorul Lucian Sîrbu.

Poetul și eseistul Lucian Valea s-a născut pe 4 martie 1924 în satul Șanț, județul Bistrița-Năsăud. A făcut școala primară în Sângeorz-Băi, iar studiile liceale la Bistrița, Cluj și Brașov. A studiat la Facultatea de Litere și Filosofie a Universității din București, luându-și licența în 1960. A fost redactor la „Gazeta Transilvaniei” și profesor la Năsăud.

În 1963 ajunge la Darabani, unde este profesor secundar și unde rămâne trei ani, până în 1966, când este angajat muzeograf la Muzeul Regional Suceava, insa în anul următor se întoarce la Darabani, pe postul de profesor (1967-1969).

În această perioadă este numit director al Casei Judeţene a Creaţiei Populare Botoșani, apoi al Şcolii Populare de Artă, funcţionând aici până în 1971, interval în care iniţiază şi organizează, la Botoşani şi Miorcani, Colocviile „Ion Pillat”, punându-și astfel amprenta pe destinul literar al multor scriitori botoșăneni, potrivit jurnalistei Florentina Toniță.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
11.6 ° C
11.6 °
8.2 °
81 %
0.4kmh
0 %
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
21 °
sâm
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Încă e bine, faza următoare e că dispar și camerele de luat vederi.

EDITORIAL

Nu e prima dată când pomenesc de Cănuță-om sucit, acel personaj aparent inventat de Caragiale, dar cât se poate de reprezentativ pentru spațiul mioritic....

EPIGRAMA ZILEI

Lumina din felicitare Să n-o considerați plocon, Ne costă ea, pe fiecare Cu mult mai mult ca la … E on!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...