spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăLocal BTSute de botoşăneni se grăbesc să-şi facă paşaport

Sute de botoşăneni se grăbesc să-şi facă paşaport

Aglomerație la Serviciul de pașapoarte. În mai puţin de două săptămâni de la declanșarea războiului din Ucraina, numărul cererilor de eliberare a documentelor de călătorie în străinătate a crescut de patru ori față de acum două luni. Astfel, dacă în toată luna ianuarie la nivelul serviciului au existat 1.559 de solicitări, ceea ce înseamnă o medie zilnică de 70 de cereri (n.r. – raportat la numărul de zile lucrătoare), ieri, pe 8 martie a.c., au existat 319 programări, adică de patru ori mai multe față de începutul anului, însă cumva la egalitate cu cifrele înregistrate în luna august 2021, când era vorba de perioada concediilor.

Cum această perioadă nu este specifică vacanțelor peste hotare, singura variantă plauzibilă cu privire la această explozie a numărului de solicitări pare să fie drama prin care trec acum ucrainenii. Îngrijorați de conflictul armat din țara vecină, mulţi botoșăneni vor să fie pregătiţi în cazul în care vor fi nevoiţi să se refugieze din calea extinderii conflictului armat și au mers să solicite eliberarea sau preschimbarea pașaportului. 80% din solicitări vizează eliberarea pașapoartelor simple electronice, în timp ce restul solicitanților au preferat pașaportul simplu temporar.

Orientarea spre pașaportul electronic se justifică prin faptul că acest tip de document are o valabilitate de 10 ani, în cazul persoanelor adulte, în timp ce pașaportul temporar este valabil numai un singur an. În plus, pașaportul electronic se eliberează în cinci zile, iar cel temporar în zece zile.

Programările ajung până la jumătatea lui aprilie

Din cauza creșterii numărului de solicitări, platforma https://www.epasapoarte.ro nu mai avea locuri disponibile la Botoșani pentru programări aferente acestei luni. Ieri la prânz, de exemplu, primele programări pentru eliberarea paşaportului simplu temporar erau disponibile pentru data de 13 aprilie a.c., adică peste cinci săptămâni, iar pentru eliberarea pașaportului simplu electronic data de 11 aprilie.

„Din păcate, nu putem facem o comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, întrucât cifrele nu sunt edificatoare. Dacă vă aduceți aminte, în martie 2021 existau acele restricții luate în contextul stării de alertă, iar solicitările erau reduse”, a spus comisarul șef Alin Popovici, șeful Serviciului Pașapoarte Botoșani.

Se ia în calcul prelungirea programului

Numărul mare de solicitări i-a determinat pe cei de la Serviciul de pașapoarte să reajusteze activitatea. Astfel, ieri erau deschise patru ghișee de lucru cu publicul, iar toate stațiile erau operaționale. În plus, conducerea serviciului a luat în calcul posibilitatea prelungirii programului de lucru, astfel încât să se lucreze la capacitate maximă.

„Dacă oamenii se prezintă la timp la ghișeu, conform programării, nu se formează niciun rând”, a adăugat comisarul șef Alin Popovici. În ciuda acestor garanții, cei care nu au programări sunt dispuşi să aştepte oricât este nevoie pentru a putea să îşi facă pașaportul. Taxa pentru paşaport este în jur de 250 de lei, iar oamenii trebuie să prezinte la ghişeu cu paşaportul vechi și/sau cartea de identitate, dar și cu toate taxele achitate.

Direcţia Generală de Paşapoarte şi a Serviciilor Publice Comunitare de Paşapoarte a transmis că cei care doresc să depună cerere pentru eliberarea documentului o pot face la orice serviciu comunitar din țară. În situația în care nu mai sunt locuri disponibile pentru programare în perioada dorită (de exemplu în cazul SPCP București, Ilfov, Suceava) se poate verifica disponibilitatea în județele limitrofe (Giurgiu, Călărași, Teleorman, Ialomița, dar şi la Botoșani). De altfel, la Serviciul de pașapoarte Botoșani au fost primite solicitări și din județele învecinate, în special din partea celor care locuiesc în județul Iași, în zona orașelor Hârlău sau Pașcani.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
14.3 ° C
17.6 °
13.9 °
52 %
2.8kmh
0 %
lun
13 °
mar
20 °
mie
20 °
joi
21 °
vin
22 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...