spot_img
vineri, mai 3, 2024
AcasăLocal BTCosturi tot mai mari cu refugiaţii

Costuri tot mai mari cu refugiaţii

Autoritățile locale încearcă să facă un bilanț al cheltuielilor privind cazarea refugiaților. Aspectele au fost discutate miercuri, în cadrul unei ședințe care a avut loc în cadrul Instituției Prefectului și la care au participat inclusiv reprezentanții asociațiilor civile care s-au implicat în preluarea și acordarea sprijinului pentru refugiați. Asta pentru că mare parte din donații au fost epuizate, iar voluntarii nu mai au resurse să poată suporta costurile de cazare și masă ale celor care au ajuns în județ, chiar și pentru o scurtă perioadă de timp.

În plus, a apărut și problema energiei electrice, care s-a scumpit în ultima perioadă, dar și a carburanților pentru transporturile efectuate din punctele de trecere a frontierei până în centrele de cazare temporară.

Demersuri pentru oferirea unui sprijin financiar

Discuțiile au apărut în contextul în care prim-ministrul Nicolae Ciucă a anunţat, weekendul trecut, că se fac demersuri pentru a oferi sprijin financiar celor care ajută refugiaţi ucraineni, atât pentru societăţi, cât şi pentru particulari. Conform reprezentanţilor Guvernului, ar fi fost alocate deja peste 200 de milioane de lei pentru cazarea a 70.000 de ucraineni, bani care ar urma să ajungă la cei care au acordat sprijin direct pentru acoperirea cheltuielilor făcute.

Unitățile de cazare, precum hotelurile și pensiunile, vor putea cere decontarea cheltuielilor pe care le au cu refugiații la Inspectoratele Județene pentru Situații de Urgență, în baza documentelor justificative. Suma care va fi acordată este de 100 de lei pe noapte pentru fiecare persoană. În cazul instituțiilor de stat, suma este de 50 de lei pe noapte. Iar oamenii care i-au primit pe refugiați în propriile case vor primi câte 20 de lei pe zi pentru mâncarea oaspeților ucraineni. Cum se vor asigura aceste fonduri este greu de spus întrucât Guvernul nu a elaborat încă normele respective.

Între timp, în întreaga ţară, inclusiv în judeţul Botoșani, oameni simpli sau patroni de spații de cazare și-au oferit sprijinul fără a cere ceva în schimb. În mai tot județul sunt cazate zeci de familii de ucraineni. De asemenea, primăriile din judeţ au oferit sprijin pentru aceşti refugiaţi. Totodată, autoritățile pregătesc și un „culoar verde” în Republica Moldova, care să faciliteze tranzitul ucrainenilor, cu transport asigurat de țara noastră.

Scade numărul celor care cer sprijin

De miercuri seară (n.r. – 9 martie a.c.) de la ora 20, până ieri dimineață (n.r. – joi, 10 martie a.c.), la ora 8, prin punctele de trecere a frontierei Rădăuți-Prut și Stânca au intrat în România 1.226 de cetățeni ucraineni. În schimb, a scăzut și numărul celor care au cerut sprijin. Astfel, ieri dimineață la ora 8, în spațiile de cazare temporară amenajate pe raza județului Botoșani de către autorități erau cazate 467 de persoane sosite din Ucraina, adică la jumătate față de cifrele înregistrate în ziua precedentă, semn că refugiații sunt în tranzit prin județ.

Situația este monitorizată și coordonată permanent, 24 din 24 de ore de Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, care funcționează la nivelul Instituției Prefectului – Județul Botoșani. Pentru orice fel de informații legate de cazarea cetățenilor ucraineni, donații, solicitări de sprijin, pot fi apelate non-stop următoarele numere de telefon : 0756.19.27.37, 0756.13.13.98 și 0756.05.55.91.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
22.7 ° C
22.7 °
22.1 °
44 %
3.9kmh
98 %
vin
23 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
26 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dacă vrei ceva bine făcut, tot tu cu mâna ta trebuie să faci.

EDITORIAL

Respectând proporțiile, și recunoscând din start atipicul comparației, este posibil ca din punctul de vedere al celor implicați, depunerea dosarelor de candidaturi să fie...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...