joi, decembrie 5, 2024
HomeLocal BTNuntă la Botoşani pentru doi miri fugiţi de război (video)

Nuntă la Botoşani pentru doi miri fugiţi de război (video)

Fericire în timp de război. Doi tineri ucraineni şi-au unit destinele, duminică, la Botoșani. Aceştia au făcut nunta şi petrecerea la Darabani, ajutați de comunitatea locală.

Larisa și Roman, cei doi miri, au fost refugiați din Kiev și Cernăuți și au ajuns în vama Siret în urmă cu câteva zile. Acolo s-au întâlnit cu cineva care dorea să-și ofere sprijinul, astfel că la cortul ADRA s-au întâlnit și în felul acesta au ajuns în comuna Concești, lângă Darabani. Ei aveau programată nunta pe 9 martie la ei în țară, dar situația războiului i-a împiedicat să-și oficializeze relația. „Noi suntem o familie tânără din Ucraina. Din cauza situației de la noi din țară am fost nevoiți să plecăm și să ne refugiem aici. Eu locuiesc în Cernăuți, iar Larisa din Kiev. Acum, în Cernăuți, este liniște, însă în Kiev sunt bombardamente, iar Larisa a trebuit să plece. Noi trebuia să ne căsătorim pe 9 martie, dar din cauza acestor tensiuni nu am mai putut.

Când am trecut granița ne-a întâmpinat un voluntar de la organizația ADRA și ne-au propus sa ne ajute. Ajutorul consta în hrană și loc de cazare. Mulțumim mult poporului român pentru că atunci când am trecut granița am văzut cu ochii noștri cum locuitorii țării îi ajutau pe refugiați. Când am văzut acest lucru am început să plângem. Erau lacrimi de bucurie și de mulțumire la adresa celor care ne ajutau. Pe noi ne-a luat o familie din Concești. Familia aceasta, Timotei și Dina ne-au ajutat cu documentele. Cu zece zile în urmă ne-am căsătorit civil. Le mulțumim tuturor celor din comună, primarului și consilierilor”, a spus Roman, tânărul mire.

Cu ajutorul câtorva prieteni pe care i-au întâlnit pe meleagurile noastre, au reușit să facă toate demersurile și să aibă parte atât de cununia civilă, cât și de cea religioasă chiar în judeţul Botoşani.

„Am ajuns în localitatea Concești, județul Botoșani, la invitația unui prieten care m-a rugat să caut o poezie pentru ceremonia religioasă a acestei nunți. I-am propus să vin cu un grup de ucraineni refugiați cu talente muzicale deosebite, care stau în casa mea, și astfel am reușit să susținem programul muzical din această zi și am adus o bucurie mare în inimile celor doi miri”, a declarat Tica Cristian, conducătorul Bisericii adventiste din Milișăuți, județul Suceava, acesta fiind un oraș în care se vorbește predominant limba ucraineană.

„Noi trebuie să le facem nuntă acestor oameni”

Până şi modul în care a fost organizată nunta şi s-au găsit naşii este unul cât se poate de inedit. Întreaga comunitate din Conceşti a pus mână de la mână pentru a-i ajuta pe cei doi tineri să se căsătorească. „Când am auzit de război și că este nevoie de ajutor pentru frații noștri din Ucraina am decis să mă duc în vama Siret. Am venit cu un microbuz și am început să fac transport între Suceava și Siret. Dar nu mă mulțumea să fac doar atât. Așa că am luat o vestă de la cei de la ADRA și am mers în față să ajut cu tradusul din limba engleză în limba română. La un moment dat a apărut acest cuplu de tineri și m-au întrebat dacă-i pot ajuta cu un loc în care să doarmă. Mi-am sunat părinții, le-am zis să facă focul că vor veni refugiați. Mi-au spus povestea lor și atunci am decis să vorbesc cu comunitatea și am zis <<noi trebuie să le facem nuntă acestor oameni>>. Așa am ajuns astăzi că i-am căsătorit, le suntem nași”, a povestit Emanuel Mațcu, naşul tinerilor fericiţi.

„A fost un eveniment emoționant, plin de bucurie și tristețe în același timp”

Cei care s-au mobilizat au fost chiar membrii bisericii din localitate, care i-au primit cu braţele deschise pe cei doi însurăţei.

„A fost un eveniment emoționant, plin de bucurie și tristețe în același timp, având în vedere faptul că rudele și prietenii din țara lor nu au putut fi prezenți. Membrii bisericii adventiste s-au mobilizat și au făcut ca umbra războiului să fie umplută în cele din urmă cu bucurie. De asemenea, aceștia au pus mână de la mână ca cei doi miri să aibă parte de o nuntă cât mai plăcută. Ne bucurăm că am putut fi de folos și le dorim să aibă o căsnicie fericită și să se bucure de o viață plină de speranță și de încredere în Dumnezeu”, a declarat unul dintre membrii bisericii adventiste din Concești.

play-sharp-fill
play-sharp-fill
play-sharp-fill
play-sharp-fill
play-sharp-fill
play-sharp-fill
play-sharp-fill
play-sharp-fill
play-sharp-fill
play-sharp-fill

play-sharp-fill

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Botoșani
cer acoperit de nori
1.1 ° C
1.1 °
-0 °
97 %
1.3kmh
100 %
joi
2 °
vin
3 °
sâm
6 °
Dum
11 °
lun
12 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Când au văzut rezultatele, pesediștii au uitat să se bucure, dar și-au amintit când au văzut ziariștii.

EDITORIAL

Nu am niciun dubiu că locul unde se pot vedea cei mai încruntați, îngândurați și supărați botoșăneni este de departe Piața Centrală. Nici la...

EPIGRAMA ZILEI

Popor mințit, popor sărac, De bine, cum să ai tu parte, Când facultatea-i fără bac Iar școala e fără de carte? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...